Damar temizliği onda saklı

Kalp hastalıklarını tetikleyen damar tıkanıklıklarına karşı bazı gıdalar temizlikçi görevi görüyor. Uzmanlar damarları yenileyen, tıkanmasını önleyen 10 mucize gıdayı sıralıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2015 Güncelleme 02 Nisan 2015, 00:26
Damar temizliği onda saklı

İÇİNDEKİLER

Her geçen gün daha da sağlığımızı tehdit eden kalpdamar rahatsızlıklarına karşı doğru besinler tüketmek önemli rol oynuyor. 'Doğal yollarla damarlarınızın temizlenmesi ve sağlığını koruması için besinlerden faydalanabilirsiniz' diyen uzmanlar, dengesiz beslenme sonucu tıkanan damarların ölüm riskini artırdığını vurguluyor.

BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR
Sigara, alkol tüketimi, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam tarzının damar tıkanıklığı için büyük risk oluşturduğunu aktaran uzmanlar, "Damar tıkanıklığı, doku ve hücrelere kan akışının kısıtlanması anlamına gelir ve kalp hastalıkları gibi birçok ciddi sorunlara zemin hazırlar. Bitkiler, damarların temizlenmesi ve sağlığını koruması için yardımcı olabilir ancak damar tıkanıklığı ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir" şeklinde konuşuyor. İşte damarları temizleyen 10 yiyecek...

YEŞİL ÇAY:
Yeşil çay, damarlara hasar veren oksidatif stresi azaltır ve damarları temizler. İçerdiği antioksidanlar kolesterolü düşürür ve bu sayede kalbi korur. Günde 2 fincan yeşil çay tüketimi damar sağlığınız için faydalı olacaktır.

AÇAİ ÜZÜMÜ:
Özellikle kolesterolü düşüren bu meyve kan akışını dengeler ve bu sayede kalp için çok faydalı bir hale geliyor.

TARÇIN:
Antioksidan deposu olan tarçın, kandaki şekeri düşürür ve bu sayede damarlar için çok faydalıdır. Yapılan araştırmalarda günde 1 çay kaşığı tarçının kandaki yağ oranını yüzde 26 oranında azalttığı kaydedilmiştir.

YULAF:
Yulaf, kolesterolü düşürür ve damarları temizliğinde etkili bir rol oynar. Sabah kahvaltıları ya da farklı öğünlerinize yulaf eklemek damarlarınızın genç kalmasında oldukça önemlidir.

ZEYTİNYAĞI:
Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıkları görülme oranının daha az olması zeytinyağı sayesindedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanseri önler ve tansiyonu düşürür. Damar sağlığı için bulunmaz bir gıdadır.

BROKOLİ:
K vitamini ve lif açısından zengin olan brokoli, kolesterolü ve tansiyonu düşürür. K vitamini damarlardaki kalsiyum seviyesini dengeler.

ZERDEÇAL:
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Kolesterolü düşürücü etkisi ile kalp-damar sağlığında vazgeçilmezdir.

KUŞKONMAZ:
Kuşkonmaz, damarlardaki baskıyı azaltır ve bu sayede kan akışını hızlandırır. Ayrıca damar tıkanıklığı ve enflamasyona da iyi gelir.

NAR:
İçerisinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde nar, kan akışını hızlandırıyor ve damarların tıkanmasını önlüyor. Yoğurtlara, salatalara ya da tek başına tüketebilir, damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.

BADEM
E vitamini, çözünebilen lif ve tekli doymamış yağlar açısından oldukça zengin olan badem, içerdiği antioksidanlar sayesinde damarlardaki hasarı engeller. Günde 1 avuç badem tüketmeye önem gösterin.