Balık hafızasından kurtulun!

Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlığa karşı doğal yaşam şifa dağıtıyor. Uzmanlar, 'Güçlü bir hafıza için kuruyemiş, karpuz, fasulye ve tahılları tüketin' tavsiyesinde bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Nisan 2015 Güncelleme 02 Nisan 2015, 00:29
Balık hafızasından kurtulun!

İÇİNDEKİLER

Güçlü bir hafıza sağlıklı bir beyin ve ruh sağlığıyla mümkün olabiliyor. Uzmanlar beslenme düzenine dikkat ederek unutkanlığa karşı korunabilineceğini belirtiyor. Kırmızı et, tereyağ, margarin, hamur işleri ve tatlıların beyin sağlığını tehdit ettiğini aktaran uzmanlar, hafızayı güçlendirecek, beyin sağlığını koruyacak besinleri şöyle anlatıyor...

BALIK:
Omega-3 yağ asitleri bilişsel fonksiyon üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Uzmanlar bunama ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için düzenli olarak balık tüketilmesini önermektedir. Haftada en az 2 kez ton, somon gibi yağlı deniz balıklarını tüketmek beyninizin ihtiyaç duyduğu Omega-3 yağ asitlerini almanız için yeterli olacaktır.

SEBZELER:
K vitamini bakımından zengin brokoli, kuşkonmaz ve ıspanak gibi sebzeler beyin gücünü arttırarak hafıza ve konsantrasyon gibi fonksiyonlarını geliştirebilir. Polifenol içeren kırmızılahana beyindeki hücre hasarını, dolayısıyla Alzheimer riskini azaltan sebzeler arasında gösterilmektedir. Kırmızı soğanda bulunan fisetinin ise uzun dönemli hafızayı artırdığı yönünde bazı araştırmalar bulunmaktadır.

FASULYE:
Bir B vitamini olan folat, vücudun yeni hücreler üretmesine ve var olan hücrelerin yapısının korunmasına yardımcı olur. Folat zengini fasulye de beyin sağlığı için faydalıdır.

KURUYEMİŞLER:
Yağ asitleri ve yaşla birlikte görülen bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini bakımından zengin olan kabuklu yemiş ve tohumlar unutkanlıkla mücadele için önerilen besinler arasında yer almaktadır. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi yemişlerden birini her gün bir avuç yemek hafızanın korumasına katkıda bulunur.

KEPEKLİ TAHILLAR:
B6, B12 vitaminleri ve folik asit içeren esmer pirinç, kepek ekmeği ve yulaf gibi tahıllar belleği korurken konsantrasyonu artırır.

ZEYTİNYAĞI:
Zeytinyağı içinde bulunan doğal fenolik bileşik Alzheimer hastalığının önlenmesi son derece etkilidir. Bilim adamlarına göre, bu hastalığa neden olan en önemli nedeni zeytinyağı ortadan kaldırıyor, beyin ve zihinsel sağlığı ise korumaya alıyor.