Kansere cözüm çekirdekli üzüm

Korkulu rüya kansere karşı mevsim meyvesebzeleri kalkan görevi görüyor. Diyetisyen Seven, 'Günde 1 salkım çekirdekli siyah üzüm, kanserle savaşıyor' diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Nisan 2015 Güncelleme 01 Nisan 2015, 01:09
Kansere cözüm çekirdekli üzüm

İÇİNDEKİLER

Modernleşen dünyada obezitenin artması, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı kanser görülme sıklığını artırıyor. Ancak son bilimsel yayınlar, sağlıklı beslenme ve hayat tarzı değişikliklerinin çeşitli kanser türlerini yüzde 40-70 oranında önleyebileceğini gösteriyor. Bazı besinler var ki özellikle de mevsiminde tüketince kanserle savaşta ön plana çıkıyor. Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven bu besinleri de soframızdan asla eksik etmememiz gerektiğini aktararak, kanser düşmanı besinleri sıralıyor...

SOĞAN, SARIMSAK
Soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan diallildi sülfür bileşiği mide, pankreas, özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Çalışmalar sarımsak tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 50 azalttığını ortaya koyuyor. Günde 1 küçük boy soğan veya en az 2-3 diş sarımsak tüketmeyi alışkanlık haline getirin.

DOMATES, KARPUZ
Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle rahim ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyor. Likopen bu etkiyi kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak sağlıyor.

PORTAKAL, MANDALİNA
Turunçgillerin içeriğinde bulunan limonoidler, C vitamini ve lif sayesinde akciğer, cilt, meme, karaciğer, kolon ve mide kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri ara öğünlerde tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

BROKOLİ, BRÜKSEL LAHANASI
Kükürtlü olan bu sebzelerin içeriğinde isotiyosiyanatlar ve indoller gibi antioksidan bileşikler bulunuyor. Yapılan çalışmalar, bu sebzelerin kanser oluşumunda rol oynayan hatalı genetik kodlarını değiştiğini ve özellikle kolon, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerine karşı vücudu savunduğunu gösteriyor.

ISPANAK, ROKA, TERE
Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitaminminerallerden zengin olan ıspanak ayrıca içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere karşı güçlü bir silah. Yapılan çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya koymuştur.

TAM TAHILLAR
Buğday ve ruşeym gibi tam tahıllar demir, çinko ve selenyum gibi antioksidan minerallerden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yapılan çalışmalar, kolon kanserinden korunmak için tam tahılların tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Tahıl grubundan olan yulaf ise beta glukan içeriği ile kanserli hücreleri öldürüyor.

ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM
Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan. Yapılan çalışmalar; özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor. Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzümü 1 avuç tüketmenizde fayda var.

ELMA
Elmanın içeriğindeki kuarsetin, güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor. Ayrıca elma pektin sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve kolon kanseri riskini düşürüyor. Günde 1 orta boy elma tüketmek, kanser riskini azaltır.

YABAN MERSİNİ, BÖĞÜRTLEN, ÇİLEK
Yaban mersini, böğürtlen ile çileğin içeriğinde bulunan C vitamini ve ellagik asit, kanser hücrelerinin büyümesini önleyerek koruyucu etki gösteriyor. Özellikle meme, cilt ve akciğer kanserlerinde önleyici etkisi bulunuyor. Çilek ve böğürtlen genetik kodumuz olan DNA'mızdaki hasarı gidererek akciğer kanserinin önlenmesinde de etki sağlıyor.