Güzelliği yabana atma

Omega-7 yağ asitlerinden zengin olan yabani iğde birçok hastalıkla savaşırken cilt sağlığına da katkı sağlıyor. Beslenme uzmanı Sevgi Bakım, 'Yabani iğde ye güzelliğine yazık etme' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2015, 00:00
Güzelliği yabana atma

İÇİNDEKİLER

Zeytinyağı ve balık yağından sonra önemli doymamış yağ asitleri olan Omega-7 yağ asitleri içeren yabani iğde adeta şifa dağıtıyor. Omega- 7 asitlerinin birçok hastalıkla savaşmada yardımcı olduğunu aktaran Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Sevgi Neylan Bakım, çok tanınmayan ancak beslenme programında mutlaka olması gereken yabani iğdenin mucizevi gücüne şöyle dikkat çekiyor...

Diyabet dostu:
Omega-7, tip 2 şeker hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
Kalp krizini önler:
Yabani iğde tüketimi damarlardaki kolesterol plağı birikimini azaltıyor. Böylece kalp krizi ve inme riskini düşürüyor.
Yeni bir umut:
Yüksek Omega-7 yağı metabolik sendrom hastalarına umut ışığı doğurdu. Hareketsizlik, yanlış beslenme sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlığa karşı metabolizmayı hızlandırıyor.
Kolesterolü dengeler:
Yapılan araştırmalarda Omega-7 desteğinin iyi koleterolü (HDL ) arttırdığı, (8-12 hafta kullanım sonrası) görülmüştür. Damar daralması yapan plakları yüzde 47 azaldığı tespit edilmiştir. Yabani iğde de bulunan fitositoreller, koroner kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olan kolesterolün azaltılmasına önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Kilo kontrolünde en güzel destek:
Elma şekilli dediğimiz karın ve üst bölge şişmanlığını kalp hastalıkları ve insulin rezistansı ile ilişkisini biliyoruz. Bu durumda Omega-7 kullanımı vücudun o bölgeye yağ depolamasını azaltmaktadır.
Karaciğer dostu:
Yabani iğde, ciddi rahatsızlıkları beraberinde getiren karaciğer yağlanmasına karşı savaşır.
Doğal güzellik eksiri:
Yabani iğde de yer alan Omega-7 aynı zamanda dokuları bir arada tutan kollejen üretimini arttırır, hücre zarını fiziksel ve duygusal stresten korur, saç ve ciltte kuruluğu önler. Parlak ve pürüzsüz bir cilt için zemin hazırlar.
C vitamini zengini:
Vücudumuzu enfeksiyonlardan ve bakteri toksinlerinden koruyan, birçok besin ögesinin vücutta kullanılmasına yardımcı olan C vitamininden oldukça zengin olan yabani iğde aynı zamanda önemli bir antioksidan olan E vitamini de içermektedir.
Enerji üretiminde yabani iğde:
Hücre ve kas yapımında, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli görevleri olan vücut için elzem aminoasitleri içermektedir. Güçlü ve zinde bir beden için bulunmaz bir besindir.
Mide problemlerine faydalı:
Kabuğu ve yaprakları ishal, mide-bağırsak sorunları, cilt bozuklukları ve romatizmal eklem iltihabı (romatoid artrit) kaynaklı lokal kompresyonları tedavi etmek için kullanılır. Çiçekleri ayrıca cilt yumuşatıcı olarak da iyi gelir.