Kuruntu değil ölümcül tehdit

Başta kuruyemişler olmak üzere peynir ve bakliyat gibi birçok gıdada oluşan aflatoksin zehiri sağlığımızı tehdit ediyor. Dr. Şamilgil; bu zehirin hepatit, siroz ve kanser yaptığını, ölümcül etkisi bulunduğuna dikkat çekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2015 Güncelleme 06 Mart 2015, 00:00
Kuruntu değil ölümcül tehdit

İÇİNDEKİLER

Her gün severek tükettiğimiz bazı gıdalar sonumuzu hazırlıyor olabilir! İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, peynir gibi bazı gıdaların olgunlaştırılmasında kullanılan bazı mantarların insan sağlığını tehdit eden zehirler ürettiğine dikkat çekiyor. Bu zehirlerin çoğunun yüksek ısıya dayanıklı olduğunu söyleyen Dr. Şamilgil, pişirme sonrasında bile yok olmadığını belirtiyor. Halk arasında küf olarak adlandırılan mantarların ürettiği en zehirli maddelerin başında aflatoksin geliyor diyen Dr. Özgür Şamilgil, yüksek nemle birlikte oluşan bu zehirin hangi gıdalarda ortaya çıktığını, sağlığımıza etkilerini ve korunma yöntemlerini şöyle anlatıyor:

BU GIDALAR TEHLİKE SAÇIYOR!
Koşullar uygun olduğunda en çok küf ve buna bağlı aflatoksin oluşumuna neden olan gıdalar; yağlı tohumlar, kuruyemişler, kuru meyveler, kuru bakliyat, sert kabuklu meyveler, tahıllar ve peynirler olarak biliniyor. Başta Antep fıstığı, yer fıstığı, ceviz, fındık, kırmızı pul biber, mısır, ayçiçeği, pirinç, incir, arpa, bulgur, mercimek, kuru fasulye gibi bitkisel gıdalar ve küflü peynir, kaşar, hayvan etleri bunlar arasında yer alıyor. Özellikle küflenmiş mısır gibi yemlerle beslenen hayvanların eti, sütü ve yumurtasının tüketilmesiyle de aflatoksin vücudumuza girebiliyor.

YAVAŞ YAVAŞ ZEHİ RLİYOR

Aflatoksinlerin, insanda zehirleyici etkileri yanında, doğumsal anomaliler, hepatit, siroz ve kanser yapıcı etkileri bulunuyor. Akut, yani ani zehirlenme etkileri genelde çok seyrek görülüyor. Yüksek miktarda aflatoksin içeren gıdaların kısa sürede ve fazla miktarda tüketimi genel zehirlenme belirtilerine benzer sarılık, vücutta kanamalar ve karaciğer yetersizliği ile ölüme neden olabiliyor. Kan ve idrar testleri ile teşhis edilebiliyor. Kronik, yani yavaş ve uzun süreli zehirlenmede ise B tipi hepatit, yani karaciğer iltihabına bağlı siroz, karaciğer ve akciğer kanseri, kalın bağırsak ve iç organlarda yağlanmaya bağlı harabiyete neden olabiliyor.

NASIL ÖNLEM ALIRIZ?
Ortaya çıkacak aflatoksin zehirinin üremesine engel olmak için bazı tedbirler işe yarıyor. Üreticide gıdaların yerde değil, gergin ağlarda kurutulması gerekiyor. 10 dereceden düşük ısıda, nemsiz ortamda depolanması, nakliyat süresince bu koşulların sürdürülmesi gerekiyor. Bu risklerden uzak kalmak isteyen tüketicilerin, küf içermeyen, canlı görünümlü, zedelenmemiş, yeni hasat ve vakumlu ambalajlı, güvenilir markalı ürünleri tercih etmesi,evde de soğuk ve nemsiz ortamda saklaması önem taşıyor.