Kilo vermenin ilginç yolları

Beden ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen fazla kilolara karşı ufak ama etkili oyunlarla başa çıkabilmek mümkün. Uzmanlar şaşırtan ilginç bilgilerle zayıflamanın yollarını sıralıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2015 Güncelleme 06 Mart 2015, 00:00
Kilo vermenin ilginç yolları

İÇİNDEKİLER

Baharın gelmesiyle yavaş yavaş ısınan havalar, incelen kıyafetler fazla kiloları gözler önüne seriyor. Bir türlü diyet yapamıyor, iştahınızı kapatamıyorsanız, ilginç ama işe yarayan yöntemlerle zayıflamanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar bu bilgileri şöyle paylaşıyor:

Kokulu mumlar
En sevdiğiniz kokular kilo vermenizdeki en büyük destekçilerinizden biri olabilir. Nörolog Dr. Alan Hirsch, vanilya, muz, yeşil elma ve nane kokulu mumları koklamanın bu yiyeceklerinizi zaten yediğiniz yönünde beyninizi kandırabileceğini söylüyor. 'Kokular yüzde 90 tattır' diyen Hirsch, hoş kokuların atıştırma krizlerinizi bastırabileceğini söylüyor.

Müzik dinlemek
Eğer kendinizi müzikli bir restoranda aşırı yemek yerken bulduysanız, bu önünüzdeki yiyeceğin çok lezzetli olmasından ziyade arka fonda çalan müzikle alakalı olabilir. 2012 yılında hazırlanan bir psikoloji raporuna göre, araştırmacılar fastfood restoranlarında çalan yatıştırıcı müziklerin insanların yüzde 18 daha fazla kalori almasında etkili olduğu açıklanmış. Uzmanlar diyet yaptığınız dönemlerde, başarma istediğinize yönelik mesajlar veren parçaları dinlemenizi tavsiye ediyor.

Patates
Yüksek karbonhidrat oranıyla birçok diyette uzak durulması tavsiye edilen patateslerin iştah önleyici mucizesi dirençli nişastadan kaynaklanıyor. Beslenme ve spor uzmanı Amy Goodson, dirençli nişastanın fasulye, bakliyat, nişastalı meyveler ve sebzelerde, tam tahıllı ürünlerde ve patates ve pirinç gibi önce pişirilen ve soğumaya bırakılan yiyeceklerde bulunduğunu açıklıyor. Ayrıca patatesleri ne kadar uzun süre kaynatır ve ne kadar çok ısıtırsanız içindeki dirençli nişastayı o ölçüde kaybediyor. Yani soğumuş patatesler sıcak yenen patateslere göre daha fazla dirençli nişasta içerir.

Sirke
Yapılan birçok bilimsel araştırma sirkenin besinlerdeki glisemik indeksini sirkenin yüzde 20 ile 35 arasında bir oranla düşürmeyi başardığını kanıtlıyor. Sirke, kan şekeri seviyenizin düzenli olması, yemek yedikten sonra sizi tatmin olmuş ve doymuş hissettirir.

Işıkları kısmak
Rahatlatıcı, yumuşak müzikler dinlemenin yanı sıra, ışıkları kısmak ve loş bir ortam yaratmak da daha az yemek yemenize neden olabilir. Araştırma sonuçları loş restoranlarda yemek yiyen insanların aydınlık restoranlarda yemek yiyenlere göre daha az kalori aldığını ortaya koyuyor.

Renkli tabaklar
Mavi rengin iştah bastıran bir renk olduğu herkesin bildiği bir şeydir. Fakat yapılan son araştırmalara göre kırmızı bu konuda mavi renkten daha etkili. 2012 yılında yayınlanan bir çalışmada, mavi veya beyaz etiketli tabaklardan daha fazla atıştırmalık yerken kırmızı etiketli tabaklardan daha az atıştırmalık yediği saptanmıştır. Araştırmacılar bunu kırmızı rengin bilinç altına verdiği dur sinyalinden kaynaklanabileceğini düşünüyor.