Gözlerin kalkanı siyah zeytin

Kahvaltı sofralarının baş tacı zeytin hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar kalbi koruyan zeytinin katarakt hastalığına ve göz yaşlanmasına karşı iyi geldiğini aktarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2015 Güncelleme 01 Mart 2015, 00:08
Gözlerin kalkanı siyah zeytin

İÇİNDEKİLER

Önceleri yeşil daha da olgunlaştığında da siyah renkte olan zeytin A, C, E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller içeriyor. Kalp dostu olarak bilinen zeytinin faydaları yalnızca bununla bitmiyor. Sıtma tedavisinden yüksek tansiyonu dengelemeye kadar birçok yararı bulunan bu besin kaynağının diğer faydaları şöyle sıralanıyor...

Kalp sağlığı: Kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar ile belirlenen zeytin aynı zamanda kötü kolesterolü düşürür. Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur.

Zayıflama: Zeytinde bulunan farklı doymamış yağlar kilo vermeye de yardımcı olur. Zeytinyağı tüketimi ayrıca yağ hücreleri için etkili bir uyarıcıdır. Karın yağlarının erimesine yardımcı olabilir.

Kanser: Kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon kanser gelişiminde önemli faktörler olabilir. Çünkü zeytin antioksidan ve anti enflamatuar özellikleri kansere karşı doğal bir koruma sistemi oluşturabilir. Antioksidan ve anti enflamatuar besin açısından zengin olan zeytin bizi kronik oksidatif stres ve kronik inflamasyon gibi tehlikeli kombinasyonlardan koruyabilir.

Cilt ve Saç Sağlığı: Zeytin hidrat içerir ve yağ asitleri yanında antioksidanlar açısından zengindir. Bunun dışında zengin bir E vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayı cilt kanserinden korur, yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar.

Alerji: Son zamanlarda yapılan araştırmalar zeytinin alerjilere karşı da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında genel alerjik tedavilerinde de kullanılabilmektedir.

Sindirim Sistemi: Düzenli olarak zeytin tüketimi özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltır. Zeytin ülser ve gastrit gibi sorunları gidermenin yanında, kabızlığı da ortadan kaldırabilir. Zeytin ayrıca pankreas ve hormon sağlığını düzenlemesidir.

Demir Kaynağı Zeytin: Özellikle siyah zeytin demir açısından çok zengindir. Kanda oksijen taşıyan kırmızı hücrelerin sağlığını korur. Demir genel anlamda vücut sağlığı için çok önemlidir. Saç sağlığından ayak tırnağına kadar demir bütün organların en çok gereksinim duyduğu maddelerdendir. Bu da siyah zeytinde bolca bulunur.

KAN BASINCINI DENGELER
Serbest radikaller kolesterolü olumsuz yönde etkilediklerinden dolayı, kan damarları zarar görür ve kalp krizine yol açan. Zeytin antioksidan içerir ve böylece kalp hastalığını önler. Bu konuyla alakalı yapılan son araştırmalar özellikle zeytin yağının kan basıncı üzerinde olumlu etkiler ortaya koyduğunu İspatlamıştır. Bunun yanında kan hücrelerinin sağlığı içinde önemli rol oynar.

GÖZÜ KORUR
Zeytin özellikle gözlerde retina sağlığına önemli katkılarda bulunur. A vitamini içerdiği için yaşlandıkça ortaya çıkan katarakt hastalığına iyi gelir. Yaşlılığa bağlı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.