Baştan ayağa yanlışlar

Ayaklarımızın sağlığı tüm vücudu olumlu-olumsuz etkiliyor. Uzman Dr. Muğrabi, ayak sağlığı hakkında bilinen yanlışların doğrularını anlatıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Şubat 2015 Güncelleme 28 Şubat 2015, 00:00
Baştan ayağa yanlışlar

İÇİNDEKİLER

Kulaktan dolma bilgiler, yanlış tedaviler darken ayaklarımızın yanında bütün vücut sağlığımızı tehdit altına giriyor. Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahi Uzmanı, Ortopedist Dr. Selim Muğrabi ayağımızla ilgili doğru sandığımız yalnışları şöyle açıkladı:

Çocukların ayak kontrolleri çocuk doktoru tarafından yapılır
(YANLIŞ ): Çocukların belli bir yaştan sonra tüm uzmanlık gerektiren kontrolleri uzman doktorlar tarafından yapılmalı. Özellikle dört yaşında tüm çocukların ortopedist kontrolünden geçmesi önemli. Çünkü bu yaşta tespit edilen rahatsızlıklar çocuğun ilerleyen yaşlarda karşısına çıkabilecek ayak rahatsızlıklarını erkenden tespit etmeye olanak sağlıyor.

Her diyabetlinin ayağında sorun olur
(YANLIŞ ): İnsanlara diyabetiniz varsa ayağınızı kontrol edin diye çağrışım çok yapılıyor. Oysa diyabetli hastaların ayaklarında rahatsızlık görülme ihtimali çok yüksek değildir. Ama diyabetli hastaların mutlaka bir ayak cerrahına görünmelerinde fayda var.

Hasta özellikle 60 yaşını geçtiğinde eklemleri bozulmaya başlar. Diz ve kalça protezide risklidir
(YANLIŞ ): Diz kalça protezi bu eklemin yerine bir titanyum parçanın konmasıdır. Diz çıkarılır eklem olarak, yerine bir titanyum eklem konur. Ayak bileği protezinde uzun yıllar istenen sonuç elde edilemiyordu. Son yıllarda bu aşıldı.

Ayak tabanlığı sadece profesyoneller ve ayağı rahatsız olanlar için gereklidir
(YANLIŞ ): Tabanlık üç günden fazla spor yapan, ayağında sorun olan, yürümeyi seven herkes için gereklidir. Tabanlık hayatı kolaylaştıran bir unsundur. Amerika'da üç kişiden biri kişiye özel tabanlık kullanır.

Başparmak çıkıntısında gece makarası, parmak arası silikon tedavi edicidir
(YANLIŞ ): Başparmak tedavisinin tek çözümü ameliyattır. Aparatlar sadece hastanın ağrısını gidermede kullanılır.

Başparmak çıkıntısının ameliyattan sonra tekrarı sık görülür
(YANLIŞ ): Başparmak çıkıntısında doğru cerrahi teknik kullanıldığı sürece tekrarlama son derece az görülür.

Başparmak çıkıntısı tedavisinde, çıkıntının törpülenmesi ana tedavidir
(YANLIŞ ): Başparmak tedavisinde doğru tedavi mevcut olan basma kusurunun düzeltilmesi ve gerekirse aşil tendonun uzatılmasıdır.

Herkes ortopedik ayakkabı kullanmalıdır
(YANLIŞ ): Kişilerde ayak kavisinin yapısı ihtiyaç duyulan ayakkabıyı belirler. Düz tabanlıkda yüksek kavise göre ayakkabı belirlenir.

Başparmak çıkıntısının nedeni giyilen ayakkabının kötü olmasıdır
(YANLIŞ ):Başparmak çıkıntısının ana nedeni genetik alt yapıdır. Bu hastalarda ayakta düz tabanlık ya da yüksek kavis gibi basma kusuru vardır. Bununla birlikte arka ayak adalesi olan aşil kısalığı da mevcuttur. Kötü ayakkabı ile durum sadece tetiklenir.

Tırnak batmasında tırnak çekimi tedavisi yapılmalı
(YANLIŞ ): Tırnak batmasında bozulmuş olan doku tırnak yatağıdır. Yapılacak işlemin tırhak yatağını düzeltmek üzere yapılması gerekir.

Topuk dikeninde ağrı sebebi topukta oluşmuş sivri bir kemik yapısıdır
(YANLIŞ ): Topuk dikeninde asıl etken ayağın tabanında bulunan bir adalenin kısalmasıyla ortaya çıkan ağrıdır.