Tahin pekmez kalbin teklemez

Özellikle pekmezle birlikte bolca tüketilen tahinin faydaları saymakla bitmiyor. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirgiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2015 Güncelleme 26 Şubat 2015, 00:09
Tahin pekmez kalbin teklemez

İÇİNDEKİLER

Susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi sureti ile elde edilen tahin, kış aylarında vücudu soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan koruyan besinler arasında yer alıyor. E, C ve B vitaminleri içeren tahinin hücre yapısının dostu olduğunu aktaran uzmanlar, aşırıya kaçılmadan tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu belirtiyor. İşte tepeden tırnağa sağlık saçan tahinin faydaları...
Sindirim Sistemi:
Tahin içeriğinde ki yağlar sayesinde böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsaklarda ve mide de biriken gazı söktürür, gaz nedeni ile oluşan ağrıları giderir. Mide fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Tüketilen besinlerin daha kolay hazmedilmesini ve vücut tarafından en verimli şekilde yararlanmasını sağlar.
Kanser:
Tahin kanser ile savaşan en değerli besin kaynaklarından birisidir. Hücre yapısını koruyan ve hücre sağlığını destekleyen özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Tahin sadece kansere karşı koruyucu görev üstlenmekle kalmayıp kanser hastalarının da tedavisi süreçlerinde tedaviyi destekleyici özelliği bulunmaktadır.
Böbrek Sağlığı:
Sindirim sisteminin çalışmasını düzenlemesinin yanı sıra tahinin böbreğin görevlerini düzenleyerek idrar söktürücü özelliği de vardır. Vücutta biriken suyun ve toksinlerin idrar yardımı ile atılmasını sağlar.
Enerji Verir:
Tahinin içerdiği besinler ve vitaminler bünyenin güçlenmesine yardımcı olduğu gibi enerji verici özelliği vardır. Vücudun kaybettiği enerjinin yeniden toparlanması için yardımcı olabilecek gıdalar içermektedir.
Soğuk Algınlığı:
C vitamini zengini tahin soğuk algınlığından kaynaklanan grip, nezle ve öksürük gibi hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. Tahinin içerdiği vitaminler bu hastalıklara karşı vücudun direncini artırdığı gibi, hastalığa yakalanılması durumunda daha hızlı atlatmayı sağlayabilir. Bu yüzden kış aylarında en azından kahvaltılarda düzenli olarak tüketilmesinde fayda var.
Zihni Açar:
Tahin enerji vermesinin dışında zihni açıcı özelliği de bulunmaktadır. Zihinsel yorgunluğun giderilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
Hücrelerin Sağlığını Korur:
Tahinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de kan hücrelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve çoğalmasına yardımcı olacak besinleri ve vitaminleri içermesidir. Hücre sağlığının korunması dışında tahin hasarlı hücrelerin onarılması esansında gerekli mineralleri de sağlar.
Anemi Hastalığına iyi Gelir:
Anemi hastalığının birçok nedeni vardır ama sağlık uzmanları en çok demir eksikliğinin anemi hastalığına neden olduğunu vurgulamaktadırlar. Tahin ise demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için kansızlık sorunlarını gidermeye yardımcı olabilir.
Kemik Sağlığı: Özellikle
yaşlanma sürecinde bazı hastalıklar vücudun direncini kaybetmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlar. Bu hastalıklardan en çok rastlananlardan bir tanesi de kemik hastalıklarıdır. Tahin kemik sağlığını koruyan başta demir, kalsiyum, bakır gibi mineraller açısından çok zengin olduğu için yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kemik hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Bunun yanında çocukların sağlıklı kemik yapılarının oluşması için tahin tüketiminin alışkanlık haline getirilmesi önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cilt ve Saç Sağlığı:
Tahinin diğer kayda değer özelliği ise cilt ve saç sağlığına faydalı olmasıdır. Tahin önemli bir antioksidan olarak cilt ve saç sağlığını korur. Cildin erken yaşlanmasına ve birçok cilt hastalıklarına neden olan serbest radikallerin hareket kabiliyetini kısıtlayarak yaşlanmayı geciktirir. Tahinin bol miktarda içerdiği mineraller saç dökülmesini durdurabilir.
Kalp Sağlığı:
Damarların açılmasını ve damarlardaki tıkanıklıkların giderilerek kan akışının normale dönmesini sağlar. Bu hem kalp sağlığını hem de vücut sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca ağır ilaç kullanımının vücuda vereceği olası zararların oluşmasının da önüne geçerek ilaçların yan etkilerini tolere eder. Bazı uzmanlar pekmez ile tüketiminin de kalp sağlığı açısından olumlu etkileri olduğunu bildiriyor.