Kivi ile civi gibi

C vitamini deposu kivi tam bir kalp dostu çıktı. Lif zengini kolesterol düşmanı bu meyve kalp hastalıklarının bir numaralı savaşçısı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2015 Güncelleme 30 Ocak 2015, 00:00
Kivi ile civi gibi

İÇİNDEKİLER

Hem lezzetli hem de faydalı kivi C vitamini ve içerdiği minerallerle birçok rahatsızlığın üstesinden geliyor. Antioksidanlar açısından da zengin olan kivi kalp hastalıklarından, kanser çeşitlerini önlemeye kadar yardımcı oluyor. Uzmanlar bu yararlı meyvenin daha sağlıklı bir yaşam sunduğunu belirterek, şu faydalarını sıralıyor:

1 - Kardiyovasküler Faydaları Kivideki lif birçok hastalığa karşı etkili olabilir. Araştırmalar lif açısından zengin bir diyetin kolesterol seviyesini düşürdüğünü, bunun sonucunda da kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor. Kiviler ayrıca C vitamini açısından çok zengin. C vitamini güçlü bir antioksidan. Bu da oksidatif strese ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık problemine yol açan serbest radikallere karşı koruma anlamına geliyor. Düzenli kivi tüketimi ayrıca kandaki trigliserit miktarını azaltabilir, pıhtı atması riskini azaltır ve kadiyovasküler sağlığı korur. Kivi iyi bir E vitamini, magnezyumi potasyum ve bakır kaynağıdır. Bütün hepsi kardiyovasküler sistemin sağlığı için gerekli besin maddeleridir.

2- Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres akciğer, kolon, mide kanseri gibi birçok kanser türüyle ilişkilidir. Kivinin içeriğindeki C vitamini, lutein, zeaksantin gibi antioksidanlar bu serbest radikallere karşı savaşarak organlarımızı oksidatif stresten korur. C vitamini ayrıca başka bir antioksidan olan E vitamininin vücutta yeniden oluşturulmasına yardım eder.

3-
Kemik ve Eklem Sağlığını İyileştirir C vitamini vücutta ilerleyip, karşılaştığı bütün serbest radikalleri nötralize eden zaruri bir antioksidandır. Serbest radikaller sağlıklı hücreleri zarar vererek, kemiklerde ve bağ dokularında enflamasyona sebebiyet verebilirler. Bu yüzden C vitamini eklem iltihabı veya osteoartrite sahip hastalarda belirtilerin ciddiyetini azaltır. Kiviler ayrıca iyi bir potasyum kaynağı olarak kemiklerin zayıflamasını engeller. Daha sağlıklı bir beden için bulunmaz bir besin kaynağıdır.

4- Akciğer Sağlığını İyileştirir Kivi portakaldan daha fazla C vitamini içerir ve nefes darlığı, astım ve öksürük gibi solunumsal kalp problemlerine karşı etkilidir. İtalya'da 6-7 yaşlarındaki 18.000 çocukla yapılan bir araştırmaya göre kivi ve turunçgilleri daha fazla tüketenler yüzde 44 daha az hırıltılı solunum, yüzde 32 daha az nefes darlığı, yüzde 28 daha az burun akıntısı ve yüzde 25 daha az kronik öksürükle karşılaşmışlar.

5- Kan Şekerini Düzenler Kivideki lif yiyeceklerin sağlıklı bir hızda sindirim sisteminde ilerlemesini sağlayarak, kan şekeri emiliminin düzenlenmesini sağlar. Şeker alımındaki aşırı artış kan şekerinde istenmeyen yükselişlere, şeker alımındaki azalma kan şekerinde hızlı düşüşlere neden olabilir. Kivideki lif bu iki uç noktadan kaçınılmasını sağlar.

6- Kivi Çekirdeklerinde Omega-3 Bulunur Her ne kadar balık gibi zengin olmasa da, kivi çekirdekleri iyi miktarda Omega-3 ve ALA (alfa-linoleik asit) içerir. Bu temel yağ asitleri vücutta üretilemez ve diyetle beraber alınmalıdır. Kalp, eklem ve metabolik sağlık açısından faydaları herkesçe bilinen Omega-3'ü bitkisel olarak bulabileceğiniz nadir kaynaklardan birisi kivi.