Aşkı yudumla

Salatalarda ve yemeklerde sıkça tüketilen maydanoz ve suyu afrodizyak etkisi ile cinsel yaşamı canlandırıyor. C vitamini ile güce güç katıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2015 Güncelleme 27 Ocak 2015, 00:00
Aşkı yudumla

İÇİNDEKİLER

A, C ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanoz, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sorunları, ödem, regl dönemi problemleri, astım ve öksürüğe karşı kullanılıyor. Uzmanlar bu güzel besinin suyunun ve kendinin cinsel yaşama da katkı sağladığını aktarıyor. C vitamini deposu maydanozun monoton geçen bir cinsel hayat için bulunmaz olduğunu vurgulayan uzmanlar, maydanozun şu faydalarını sıralıyor...
İdrar Söktürücü:
Maydanoz güçlü bir idrar söktürücüdür ve ödemin atılması için yaygın olarak kullanılır. Ancak safra veya böbrek taşı varsa düzenli olarak maydanoz suyu içmeye başlamadan önce doktora danışılmalıdır.

Öksürük ve Sinüzit:
Maydanoz suyu, hastalık veya alerji nedeniyle artan mukusun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sinüslerin dolduğu ve öksürün arttığı zamanlarda maydanoz çayı veya suyu içmek iyi gelir.

Gaz:
Yemeklerden sonra gaz sorunu yaşıyorsanız maydanoz çayını yavaş yavaş için.

Göz Sağlığı:
Maydanoz, göz sağlığı için kritik önemi bulunan A vitamini bakımından zengindir. A vitamini retinada ışık hassasiyetini sağlayan rodopsin pigmentinin üretilmesinde kullanılır.

Kanserden Korunma:
Maydanozun özellikle kolon, meme ve cilt kanserinden korunmak için önerilen bitkiler arasında yer alıyor. Ancak hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, maydanoz da bulunan carnosol adlı bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği tespit edilmiştir.

Kalp Sağlığı:
Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asit içerir. Folik asit, vücutta yüksek oranlarda bulunduğunda direkt olarak damarları tahrip eden homosistein adlı molekülün nötralize edilmesinde

Ağız Kokusu:
Maydanozda bulunan klorofil kronik ağız kokusunu giderir ve nefesi tazeler. Bitkiye yeşil rengini veren klorofil aynı zamanda kanı temizler ve yeni kırmızı kan hücresi üretimini destekler.

MAYDANOZ SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Maydanoz yaprakları küçük olduğu için 1 bardak dolusu saf maydanoz suyu hazırlamak pek kolay değil ve bu miktarda saf maydanoz suyunun bazı yan etkileri olabilir. Ayrıca tadı da acı gelecektir. Hem acılığını almak hem de içeceğinizi kolayca hazırlamak için maydanozu havuç, kereviz, salatalık, domates suyuyla birlikte kullanabilirsiniz. Ne kadar farklı renkte sebze kullanırsanız o kadar iyi, çünkü farklı renklerdeki sebzeler farklı vitamin ve mineraller içerir. 1 bardak maydanozlu sebze suyu için 6-7 dal maydanoz kullanmanız yeterli. Ayrıca 1 büyük bardak maydanoz çayı hazırlamak için 10 adet maydanoz yaprağını kaynamış suya atın. 10 dakika bekletin. Çayınızı tatlandırmak bal veya limon kullanın.

Uyarılar ve önlemler
Gebelikte, kasılmalara neden olabileceği için hamile kişiler maydanoz suyu içmemelidir. Ayrıca maydanoz suyunun günde 30-50 ml'den fazla tüketilmesi önerilmez. İdrar söktürücü ilaç veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız maydanoz suyu içmeden önce olası yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.