Kış kilolarına makarna

Soğuklarla birlikte yavaşlayan metabolizma kiloları da beraberinde getiriyor. Diyetisyen Sevil Ürer, 'Enfeksiyonlara karşı fındık, kilolara karşı ise kepekli makarna yiyin' diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ocak 2015 Güncelleme 24 Ocak 2015, 01:27
Kış kilolarına makarna

İÇİNDEKİLER

KIŞ mevsiminde yeterli ve dengeli beslenme, hastalıklardan korunmak için büyük önem taşıyor. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışırken aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanın yol açtığı kilo artışına da dikkat etmek gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Ürer, kış aylarında hastalıklardan korunmak ve formda bir kış geçirmek için önerilerde bulunuyor...

Kış hastalıklarından korunmak ve savunma mekanizmasını güçlendirmek için antioksidan özellikleri olan A,C,E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, Omega-3 ve Omega-9 yağ asitlerinin alımını artırmak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, maydanoz, tere, ıspanak, karnabahar, brokoli ve lahana A ve C vitamini zengin besinlerdir. Haftada 2-3 kez ızgara, buğulama şeklinde tüketilen balık Omega yağ asitleri, fosfor, iyot ve selenyum açısından önemlidir.

Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttıran diğer bir vitamin ise E vitaminidir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler iyi birer E vitamini kaynağıdır.

BIÇAK KULLANMAYIN, HAŞLAMA SUYUNU DÖKMEYİN
Vitamin ve mineraller kış aylarında daha da fazla önem kazandığından, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasındaki kayıplar olabildiğince önlenmelidir. C vitamini en fazla kayba uğrayan vitamin olduğu için, C vitamini içeren besinler bıçakla değil elle kesilmeli ve haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. n Kış mevsiminde azalan güneş ışığı ve kapalı giysiler nedeniyle D vitamini eksikliği de görülebilir. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmak, haftada 2-3 kez balık tüketmek ve günde en az 2 kez süt ve süt ürünleri tüketmek kalsiyum, fosfor ve D vitamini açısından son derece önemlidir.

KAHVALTI KİLO KONTROLÜNE YARDIMCIDIR
Kış aylarında en önemli sorunlardan biri de kilo artışıdır. Havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmaktadır. Azalan fiziksel aktivite ve vücut ısısının düşmesiyle metabolizma da yavaşlamaktadır. Öncelikle güne sıkı bir kahvaltıyla başlamak hem kilo kontrolünde yardımcı, hem metabolizma hızının yavaşlamasına engel olur. n Kış aylarında kilo kontrolü için, yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarin ve tereyağından uzak durulmalıdır. Kızartma ve kavurmalar yerine ızgara, haşlama pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Yüksek enerji veren şekerli veya unlu basit karbonhidratlar yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur ve kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.