Tutku meyvesi çarkıfelek

Lif açısından oldukça zengin çarkıfelek meyvesi, mutluluk hormonunu artırıyor. Cinsel hayatın sıkıntılarına ilaç gibi geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2015 Güncelleme 10 Ocak 2015, 00:00
Tutku meyvesi çarkıfelek

İÇİNDEKİLER

Günümüzde yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile psikolojik faktörler, hastalıkların görülme sıklığının artmasının önemli sebepleri arasında yer alıyor. Fazla kilo, yaygınlaşan diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, cinsel isteksizlik gibi pek çok hastalıkla mücadele çabası kişilerde depresyon ve strese neden oluyor.

MUTLULUK HORMONU
Diyetisyen Alev Tekeli Karagülle,
çarkıfelek "Serotonin hormonunu artıran çarkıfelek meyvesi mutluluk hissini artırmaktadır. Bu hisle bağlantılı olarak cinsel gücüde desteklemektedir" şeklinde konuşuyor. Tutku meyvesi olarak da bilinen çarkıfelek diğer faydalarını şöyle anlatıyor...
Çarkıfelek ailesine ait olan ve bilimsel adı Passsiflora edulis olan tutku meyvesi uykusuzluk durumlarında, stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik olumsuzluklarda serotonin seviyesinde yükselme sağlayan doğal bir sakinleştiricidir.
sakinleştirir...
Bitkisel tedavilerle yapılan stres yönetiminde, sakinleştiricilerde, bu meyvenin özlerinden yararlanıldığı düşünüldüğünde meyvenin doğal olarak tüketilmesi önerilmektedir.
Ulusal Hsing Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada tutku meyvesinin, yapısındaki pektik, selüloz, hemiselüloz gibi lifli yapılardan zengin oluşu tokluk kan şekerini kontrol etmede ve tip 2 diyabette güvenle kullanılabileceğinin altını çizmektedir. Diyabetli birey günlük meyve porsiyonunu aşmamak koşulu ile güvenle tüketebilir.
Ağustos 2012 de Amerika Illinois Üniversitesi'nde yapılan bir başka çalışmada da sindirim sisteminden sindirilmeden geçen liflerin bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kardiyovasküler hastalıkları ve kolon kanserini önlemede yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

OBEZİTEDE İLE SAVAŞIR

100 gr tutku meyvesi 97 kalori ve 30 mg C vitamini içeriyor. Bu değer günlük C vitamini ihtiyacının yarısını A vitaminin ise yüzde 43'ünü karşılıyor. Bu etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ayrıca bileşimindeki pektinin kilolu kişilerde bağırsaktan geçiş süresini uzatarak su tutma ve jelleşme özelliği ile tokluk etkisi yaratarak vücut ağırlığında azalma sağladığı rapor etmiştir. Ayrıca bu jelleşme total kolesterol ve trigliseritleri de düşürmektedir.