Bakterilere kokulu ölüm

Çocukken mideye yerleşen helikobakter adlı bakteri kansere dönüşebiliyor. Sarımsak bu bakteriyi öldürürken; kırmızı acı biber oluşumu engelliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2014 Güncelleme 01 Mart 2014, 00:29
Bakterilere kokulu ölüm

İÇİNDEKİLER

HER 2 kişiden birinde görülen, midede çoğalan bir bakteri türü olan helikobakter pilori, ölümcül olabiliyor. Mide kanseri ve ülserden bu bakterinin yok edilmesiyle kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, şu bilgileri veriyor:

BULAŞICI ÖZELLİĞİ VAR
"Bu mikrop bir bakteridir. Midenin yüzeyel duvarında mukus içinde hareket eder. Mide asitinden etkilenmez. Genellikle çocukluk çağında mideye yerleşir. Kendiliğinden kaybolmaz. Mutlaka tedavisi gerekir. İnsandan insana bulaşır." Prof. Dr. Mocan helikobakter pilori adlı bakteriden korunma yollarını ise şöyle sıraladı: Acı kırmızıbiberin helikobakteri pilori gelişimini engelleyici etkisi olduğu belirtilmektedir. Fakat mide ülseri meydana geldikten sonra verilmesi uygun değildir. Sarımsak helikobakteri pilori bakterisini öldürmede etkilidir. Sigara içmek, helikobakteri piloriye bağlı ülser ve kanser oluşumunu daha da arttırır.

TUZDAN KAÇININ
Tuzlu yiyenlerde ve konserve gıda yiyenlerde kanser riski artar. Portakal, greyfurt, domates, kuşburnu, maydanoz, karalahana, yeşil sivri biber ve karnabahar gibi antioksidan özelliği bulunan meyve ve sebzeler de helikobakteri pilorinin etkisini azaltıyor.

MİDENİZİ RAHATLATIN
Papatya, kekik ya da sarı kantaron çayı mide ağrısını azaltır. Günde 1 fincan içilmesi mideyi rahatlatmada etkilidir. Zencefil, tarçın, meyan kökü, diken üzümü, aloevara ülser oluşmasının önlemeye yardımcı olur. İçtiğiniz süte bir tutam tarçın atabilirsiniz. Karahindiba, kişniş tohumu ve biberiye hazmı kolaylaştırır ve ve mideyi rahatlatır. Zencefil kökünü 2 su bardağı suda kaynatın. 15 dakika bekledikten sonra için.

TANI YÖNTEMLERİ
HELİKOBAKTER tanısı endoskopi, kan tetkikleri veya nefes testiyle konulabilir. Nefeste üre testi ile teşhis edilebilir. Endoskopide mide ülseri varsa helikobakteri veya kanser riski için biyopsi alınır. Helikobakter pilori saptanırsa antibiyotik tedavisi başlanır ve 3 ay sonra tekrar endoskopi yapılması şarttır.