Gençlik iksiri arı poleni

Arı poleni, binbir derda deva oluyor. 'Gençlik iksiri' olarak bilinen besin, kan yapıyor. Bahar yorgunluğunu kovuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2013 Güncelleme 05 Nisan 2013, 00:18
Gençlik iksiri arı poleni

İÇİNDEKİLER

Arı poleni, eski Mısır ve Çin uygarlıklarında ilaç ve fiziksel yenileyici olarak kullanılmış bir "doğa harikası" besin takviyesi. Halen tüm dünyada 'gençlik iksiri' olarak rağbet gören arı mucizesinin, hem bahar hem de kronik yorgunluğa karşı iyileştirici etkileri var. Yalnızca 1 gr. arı poleninin antioksidan gücüne inanamazsınız.

VİTAMİN DEPOSU
Domatesteki likopen, balıktaki, kabuklu deniz ürünlerindeki, cevizdeki, susam ve çikolatadaki selenyum, kara üzümdeki ve nardaki flavonoidler, portakaldaki, kivideki ve brokolideki C vitamini, fındık yağındaki E vitamini, havuçtaki ve balkabağındaki karotenoidler, konsantre halde sıkışmışlar bu minik rengarenk 'kraliçe arı besininde'. Arı poleni, tam bir B vitamini deposu, hem de hiçbir başka besinde olmadığı kadar. 1 gram arı poleninde, 8 tane tam kepekli ekmekteki kadar B-1 vitamini, 6 kg. portakaldaki kadar B-2 vitamini, 13 kg. sığır etindeki kadar da B-5 vitamini mevcut.

DEVAMLI KAS GÜCÜ
Kan sayımındaki düşüklüğün, kronik yorgunluğun en önemli sebeplerinden biri olduğu düşünüldüğünde, polenin kan yapımını artırıcı etkisi de var. 1 ay boyunca, her gün 1 çay kaşığı arı poleni tüketmek, yarım litre kan demek anlamına geliyor. Arıların yalnızca oğul arılarla kraliçe arılara layık gördüğü bu harika besini biz insanlar, daha yeni yeni keşfediyoruz. Avrupa'da ve Amerika'da ülkemizden çok daha önce keşfedilse de biz de çok geç kalmış sayılmayız aslında. Polenle Türkiye ilk kez 1969 yılında tanıştı. Arı poleni, "binbir derde deva" sıfatını hak edecek kadar çok farklı hastalıklarda yardımcı, kronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu da bunlardan yalnızca iki tanesi. Polen araştırmalarıyla ünlü bilimadamı Alain Caillas, polen için şöyle der: "Vücuda sağlık kazandırır, yorgunluğu azaltır ve devamlı bir kas ve beyin gücü sağlar."

GÜZELLİK FORMÜLÜ
Arı poleninin hücre yenileyici etkisinden maske olarak da faydalanabilirsiniz. Özellikle kıştan çıkmış kurumuş bir cildi tamir etmek için oldukça yardımcı bu doğa harikası.
İşte size pratik bir formül:
1 çay kaşığı arı poleni
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 yumurta sarısı
Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve göz çevresi hariç olacak şekilde tüm yüzünüze ve boynunuza sürün. Yarım saat sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Eğer cildiniz çok hassas değilse, yıkamak yerine, elinizle yuvarlak hareketlerle ovuşturarak "peeling" şeklinde maskeyi çıkarıp cildinizi ölü tabakadan da kurtarabilirsiniz. Her şey doğada, maskeniz de, sağlığınız da, güzelliğiniz de... Sağlıkla ve güzellikle kalın.

ALERJİ KARŞITI
Arı poleni, alerjiye neden olmuyor. Aksine alerjiye karşı koruduğuna dair yayınlar var. Ancak kişinin bala alerjisi varsa, arı polenini kullanmaması gerekir. 5 yaş üzeri çocuklarda günde 1 çay kaşığı, erişkinlerde ise bir tatlı kaşığı arı poleni tüketmek yeterli.

YARIN: Mucize baharatlar


UZM. DR. ELİF GÜVELOĞLU