Antalya'da ödüller sahiplerini buldu

52. Uluslararası Antalya Film Festivali, dün gece muhteşem törenle sona erdi, ödüller sahiplerini buldu. Ödül töreni, Atv ve A Haber ekranlarından milyonlara ulaştı...

Giriş Tarihi 06 Aralık 2015, 00:00 Güncelleme 07 Aralık 2015, 02:27
Antalya’da ödüller sahiplerini buldu

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en önemli festivallerinden 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, muhteşem törenle sona erdi. Türk ve dünya sinemasının 'en iyilerin'in ödüllendirildiği gece Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde, kırmızı halı seremonisiyle başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen, ana medya sponsorluğunu Turkuvaz Medya Grubu'nun üstlendiği festivalin kapanışı atv ve a Haber'de milyonlarla buluştu. Cam Piramit'teki kapanış gecesinde Altın Portakallar sahiplerini buldu. Kapanış töreninin onur konuğu yaşayan efsane Vanessa Redgrave oldu.



Defne Samyeli ve Azra Akın'ın şıklıklarıyla dikkat çektiği kırmızı halıdan, aralarında Hasibe Eren, Ufuk Bayraktar, Nadir Sarıbacak gibi isimlerin yer aldığı festivalin ulusal ve uluslararası film yarışmalarında yer alan filmlerin ekipleri geçti. Kırmızı halıda festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyesi Şebnem Bozoklu, eşi Emre İzer'le el ele boy gösterirken festivalin kırmızı halısı beyaz perdenin unutulmaz isimleri ve sinema- dizi sektörünün genç kuşağından Vildan Atasever, Nursel Köse, Zeynep Koçak, Serkan Keskin gibi oyuncuları buluşturdu.


TÜREL'DEN AÇILIŞ KONUŞMASI
Gecenin açılış konuşmasını Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel yaptı.

"BENİM GİBİSİNİ BULAMAZSINIZ'
Gece Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşmasıyla başladı. Türel, 29 Kasım'da kapılarını açan festivalde bir haftada yaşananların kısa bir özetini yaptı, "52 yıllık festival tarihinde birçok festivalde gazeteci ve belediye başkanı olarak yer aldım. Ama bu yıl öyle bir festival yaşadık ki duygu seli yaşamaktan kendimi alıkoyamadım" dedi. Antalya Film Festivali'nin kurucularını anarak konuşmasına devam eden Türel, "Devraldığımız bu toprağa geçen yıl yeni bir fidan diktik. Bu fidan Antalya Film Forum oldu. Antalya film festivali artık iki yönde, birisi Uluslararası Film Yarışması ve bir diğeri Film Forum, ilerliyor. Artık Antalya sinemaya ödül vermekle yetinmiyor, artık film projelerine de destek veriyor" diye konuştu.

"ÖZGÜRLÜĞÜN OLMADIĞI ÜLKELERDE SİNEMA YOKTUR"
Gecede festivalin ilk ödülü onur konuğu Vanessa Redgrave'e takdim edildi. Redgrave 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü Antalya Valisi Muammer Türker ve Belediye Başkanı Türel'den aldı. Gecenin ilerleyen dakikalarında Redgrave'in İtalyan oyuncu eşi de Franco Nero'ya da 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' takdim edildi. Kendisine bir ara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Atatürk'ü oynamasının da teklif edildiğini aktaran Nero, "İşimizin bir parçası birçok iyi proje tamamlanmıyor" dedi.

100 BİN LİRALIK ANTALYA ÖDÜLÜ KAR'IN
Üçte birlik bölümü Antalya'da geçen senaryo aşamasında yapımlara verilen 100 bin lira para ödülle Antalya Film Destek Fonu Ödülü 'Kar'la Emre Erdoğdu'nun oldu. Ödülünü Yönetmen Ezel Akay'dan alan Erdoğdu, "Siz bir hayali ödüllendirdiniz. Biz de sizi gelecek yıl bu hayalle buluşturacağız" dedi.

KORSANCIYA SESLENDİ
Yönetmen Ömer Vargı başkanlığında Şerif Sezer, Şebnem Bozoklu, Naz Erayda, Mirsad Herovic, Tarık Tufan ve James Ulmer'den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, 100 bin lira ödüllü 'En İyi Film' ödülü için 'Sarmaşık'ı seçti.

Ödülünün almak için sahneye çıkan Yönetmen Tolga Karaçelik, ilk filmi 'Gişe Memuru'nun bir afişini Recep İvedik afişinin yanında bir korsancıda gördüğünü belirterek, "Filmi sordum, 'Ödül mödül almış ama sıkıcı değil' dedi. Buradan o korsana seslenmek istiyorum. Film gösterime girdi, biraz bekle. Sıkıcı değil. Gelin filmimizi izleyin" dedi.

'UZUN İNCE BİR YOLDAYIM' FİLMİNE ÖZEL ÖDÜL

Gecede Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığında çekilen, Antalya Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin anlatıldığı 'Uzun İnce Bir Yoldayım' kısa filmi dolayısıyla filmin engelli oyuncuları ve yapım ekibine özel ödül takdim edildi.

İŞTE ÖDÜLLER
Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Vanesssa Redgrave


Antalya Film Destek Fonu Ödülü: Kar adlı projesiyle Emre Erdoğdu



Uluslararası Yarışma İzleyici Ödülü: Rüzgarın Hatıraları



Ulusal İzleyici Ödülü: Kümes


ULUSAL YARIŞMA ÖDÜLLERİ
* EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ: Çırak
* EN İYİ YARD. KADIN OYUNCU ÖDÜLÜ: Çırak-Çiğdem Selışık
* EN İYİ YARD. ERKEK OYUNCU ÖDÜLÜ: Muna-Kaan Çakır
* EN İYİ SANAT YÖNETMENİ ÖDÜLÜ: Takım Mahalle Aşkına
* EN İYİ KURGU ÖDÜLÜ: Takım Mahalle Aşkına- Emre Şahin
* EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Rüzgarın Hatıraları-Andreas Sinanos
* BEHLÜL DAL JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ: Takım Mahalle Aşkına-Yağız Can Konyalı
* AVNİ TOLUNAY JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ: Kalandar Soğuğu
* FİLM-YÖN EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ: Saklı- Selim Evci

İZLEYİCİ ÖDÜLLERİ
* BELGESEL İZLEYİCİ ÖDÜLÜ: Zerk
* KISA FİLM İZLEYİCİ ÖDÜLÜ: Zilan


ANTALYA FİLM FORUM ÖDÜLLERİ

* Work in Progress Ödülü: 'Rauf' (Barış Kaya, Soner Caner)
* Kurmaca Pitching Ödülü: 'Kelebekler' (Tolga Karaçelik)/ 'Yatılı Okul' (Rezan Yeşilbaş)
* Belgesel Pitching Ödülü: 'Mr. Gay Suriye' (Ayşe Toprak)/ 'Olimpiyat' (Efe Öztezdoğan)
* AFF Villa Kult Berlin Artistik Destek Ödülü: 'Yurt' (Yön: Nehir Tuna/Yap: Evrim Sanal)
* DigiFlame Renklendirme ve Görsel Efekt Ödülü: 'İyilik'(Yön: Özgür Sevimli, Yap: Sevil Demirci)

OKTAY KAYNARCA SUNDU
Kapanış töreninin sunuculuğunu ise Atv'nin fenomen dizisi "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz"ın başroldeki ismi Oktay Kaynarca üstlendi. Kapanış töreni öncesinde kırmızı halıdan izlenimleri, Atv Haber spikerlerinden Nihan Günay izleyicilere aktardı.