Uber, Apple'ı kandırmaya çalışınca olan oldu!

Uber, Apple marka cihazlarda, uygulama silindikten sonra dahi kullanıcıları izlemeyi sağlayan bir kodu uygulamanın içine gizledi. Apple ise kurallarına tamamen aykırı tutumdan ötürü Uber'i App Store'dan tamamen men edecekti. Bu skandal hakkında Tim Cook ve Travis Kalanick arasında gergin bir görüşme gerçekleşti. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 24 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 24 Nisan 2017, 11:59
Uber, Apple’ı kandırmaya çalışınca olan oldu!

İÇİNDEKİLER

The New York Times'tan Mike Isaac'in "Uber CEO'su ateşle oynuyor" başlığıyla yayınladığı makale, bomba detayları ortaya çıkardı. Yazanlara göre Tim Cook, az kalsın Uber'i App Store'dan çıkaracaktı. Bu gelişmenin arkasında ise Uber'in, Apple'ın kurallarına uymaması yer alıyor.

APPLE, UBER'İ APP STORE'DA YASAKLAYACAKTI!
Mike Isaac'in makalesi, Uber'in Apple mühendislerini kandırmaya çalışırken ne denli ileri gittiğini gösteriyor. Uber'in yapmak istediği şey "parmak izi" olarak adlandırılan bir kod parçasını iPhone'lara kalıcı olarak ataması oldu. Fakat bu durum Apple'ın kurallarına tamamen aykırı. Apple, cihazlarında uygulama silindikten sonra herhangi bir kodun kalmasını istemiyor, şirket bu konuda oldukça sert ve agresif. Uber'in yasaklı kodu, uygulama silindikten sorna bile iPhone'da kalmaya devam ediyor, böylece Uber'in kullanıcıları takip etmesini sağlayabiliyor.

UBER, APPLE'IN KURALINI NASIL DELDİ?
Uber, uygulamasını Cupertino'da yani Apple'ın merkezinde ve çevresinde incelenirken, Apple yazılım mühendislerinin ve gözlemcilerinin kalıcı kodu görmemesi için kodu sakladı. Apple gözlemcileri ise en başta bu durumu fark etmeyerek uygulamaya onay verdi, ancak Apple mühendislerinin bu durumu tespit etmesi çok uzun sürmedi ve sorunlar tepeye çıktı.

Tim Cook'un bu duruma oldukça sinirlendiği ve Uber CEO'su Travis Kalanick'i Apple'ın ana kampüsüne çağırdığı belirtiliyor. Makaleye göre Cook toplantıyı "Bazı kurallarımızı çiğnediğinizi duydum" diyerek basit şekilde açmış. Seslerin bir hayli yükseldiği görüşmede Tim Cook, Kalanick'e Uber'in kurallara düzgün şekilde güncellenmesini, aksi halde uygulamayı App Store'da yasaklayacağını söylemiş.

Uber'in App Store'dan çıkarılması, milyonlarca iPhone müşterisine erişimi kaybetmek ve işlerin büyük ölçüde düşmesi demek. Uber yasaklı kodu uygulamadan çıkardı, ancak Apple'ın Uber uygulamasını en ince noktasına kadar incelemeye aldığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aralık ayında Uber, son yolculuklarından sonra haftalarca müşterilerini takip etmekle suçlanmıştı.