Mehmetçiğe 'yıldırım' kalkanı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan "Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi" ile kırsalda operasyona, tatbikata çıkan askeri birlikler yıldırım düşme tehlikesinden korunacak. Kurulacak istasyonlarla 34 sensörden alınan veriler ışığında yıldırım tehlikesi bertaraf edilecek.

Giriş Tarihi 26 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 26 Mayıs 2016, 13:04
Mehmetçiğe ’yıldırım’ kalkanı

İÇİNDEKİLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce (MGM) oluşturulan "Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi" (YTTS) ile kırsalda tatbikata, operasyona çıkan askeri birlikler yıldırım düşmesi tehlikesine karşı güvenlik altına alındı.

Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Ali Karataş yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler tarafından yurdun pek çok yerinde yoğun şekilde, açık arazide tatbikat ve operasyonlar icra edildiğini belirtti. Kırsalda gerçekleştirilen askeri eğitim faaliyeti, tatbikat ve operasyonlar sırasında yıldırım düşmesi nedeniyle zaman zaman şehit verildiğini ifade eden Karataş, bunun önüne geçmek amacıyla YTTS'yi hayata geçirdiklerini anlattı.

Karataş, pasif algılama sistemi olan YTTS ile atmosferdeki yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespiti, takibi ve kısa vadeli hava tahmini için gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü meteorolojik bilgi sağladıklarına işaret ederek, sistemin, yıldırımın ve şimşeğin yeri, yerden yüksekliği, akım şiddeti ve akımın yönü konusunda detaylı bilgiler sunduğunu anlattı.

"CEP TELEFONU VEYA E-MAİL ADRESİNE UYARILAR GÖNDERİLEBİLİYOR"
Karataş, "Sistem sayesinde yıldırım verisi ile uydu ve radar görüntüleri Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının verileriyle üst üste bindirilerek aynı görüntüde gösteriliyor. Yıldırım hücresinin oluşturabileceği yağış miktarının tahmini yapılabiliyor, dolu oluşabilecek alanlar belirlenerek, görüntüler kaydediliyor ve alarm alanları tanımlanarak, cep telefonu veya e-mail adresine uyarılar gönderilebiliyor. Yıldırım ve şimşeğin ölümcül hadiselere sebep olmaması için bu sensörleri yerleştirdik." dedi.

YTTS kapsamında, yıldırım düşmesi olasılığına karşı tedbir almak için Türkiye'de meteoroloji istasyonlarına 34, KKTC'deki istasyona ise bir sensör yerleştirildiğini bildiren Karataş, sensörlerin, özellikle bu tür doğal olayların daha çok görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde belirlenen alanlara kurulduğunu söyledi.

"PROTOKOL İMZALADIK"
Yıldırım ve şimşek olaylarının genellikle mart-kasım ayları arasında daha yoğun meydana geldiğine dikkati çeken Karataş, şunları kaydetti:

"Özellikle açık arazide eğitim yapan veya operasyona giden askerler, bu hadiseden çok etkileniyor. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ile bir protokol imzaladık. Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma, Kara, Hava ve Deniz kuvvetlerinden yaklaşık 500 subay ve astsubayımız geldi. Burada kullanıcı eğitimi verdik, sistemin nasıl kullanılacağını gösterdik. Askerlerimiz, tatbikatlarını ve operasyonlarını sistemden alınan bilgilere göre planlayacak, inşallah artık yıldırım nedeniyle şehit haberi almayacağız."

"SİSTEMDEN YARARLANMAK İSTEYENLERE YARDIMCI OLUYORUZ"
Karataş, ayrıca sistemden elde edilecek veriler doğrultusunda yıldırım tehlikesi oluşması halinde vatandaşların da bilgilendirileceğini, can ve mal kaybının önüne geçilmeye çalışılacağını vurguladı.

Öte yandan, havacılık sektörüne de fayda sağlayacak YTTS ile uçuş güzergahları, iniş-kalkış süreci yıldırım ve şimşek alanlarına dair veriler elde edilerek uçuş emniyetine katkı sağlanacağını dile getiren Karataş, "Birçok sektörün talep ettiği yıldırım ve şimşek bilgileri yüksek doğrulukla sunulabilecek. Birçok uçuş şirketinin bu sistemden haberi yok. Bir şirketten aradılar, yıldırım çarpması sonucu milyon dolarlık zararlara uğradıklarını söylediler. Sistemi anlattık, sistemden faydalanmak istediler. Bu sistemi kullanmak isteyenlere yardımcı oluyoruz, kanun kapsamında cüzi bir hizmet bedeli alıyoruz." şeklinde konuştu.

Karataş, Sağlık Bakanlığı ile Orman ve Emniyet genel müdürlüklerinin de bu sistemden yararlandığını sözlerine ekledi.