Meclis'te 'dokunma' haftası

HDP'li Demirtaş 71 ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 39 fezleke ile TBMM'de en çok dokunulacakların başını çekiyor...

Giriş Tarihi 25 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2016, 00:01
Meclis’te ’dokunma’ haftası

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin dokunulmazlıklar ile ilgili verdiği Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerine bu hafta başlanacak. Meclis Anayasa komisyonunda Çarşamba veya Perşembe günü görüşülmesi beklenen teklif, daha sonra Genel Kurul'a gelecek. En çok merak edilen ise gizli oylamanın yapılacağı Genel Kurul görüşmelerinde muhalefetin ne kadar fire vereceği. AK Parti yöneticileri daha önce yapılan kritik anayasa oylamalarında dikkat çekerek AK Parti'nin "duvar gibi sağlam" duracağını söylüyor. Kulislerde ise CHP'nin fire vereceği konuşuluyor.

LİDERLERİN FEZLEKE KARNESİ
Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda 129 milletvekili hakkında 567 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bunlardan 333'ü HDP'ye, 170'i CHP'ye, 44'ü AK Parti'ye 16'si MHP'ye, 4'ü ise geçtiğimiz aylarda CHP'den ihraç edilen Aylin Nazlıaka'ya ait. Liderler arasından en çok fezlekesi olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş. Hakkında 71 ayrı dosyadan fezlekesi bulunan Demirtaş'ı 39 fezlekeyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 8 fezlekesi bulunurken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hiç fezlekesinin olmaması dikkat çekiyor.

GÖRÜŞMELER AÇIK, OYLAMA GİZLİ
Anayasa değişiklikleri görüşmeleri Genel Kurul'da açık olarak gerçekleştiriliyor ancak oylamalar gizli yapılıyor. Partiler grup kararı alamıyor. Bu nedenle vekiller istedikleri şekilde oy kullanabiliyor. Teklifin kabul edilebilmesi için en az 330 vekilin 'evet' demesi gerek. Bu aynı zamanda teklifi referanduma götüren sayısal çoğunluk. Teklifin referanduma götürülmeden kabul edilebilmesi 367 vekilin 'evet' demesine bağlı.

CHP'DE ÇATLAK
Kulislerde teklife HDP'nin dışında CHP'den de birçok milletvekilinin 'hayır' oyu vereceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun anayasa teklifine 'evet' oyu vereceklerini açıklamasına rağmen parti içinde farklı sesler çıkmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler 'hayır' oyu vereceklerini açıklamıştı. Kulislerde, CHP'deki 'fire' sayısının 100'ü bulacağı belirtiliyor. Teklife 'evet' diyecek olan MHP'den ise firenin az olması bekleniyor.

EDA IŞIK