Erdoğan: Uluslararası toplum harekete geçmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'deki Egmont Enstitüsü'nde açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2015, 00:00 Güncelleme 05 Ekim 2015, 20:36
Erdoğan: Uluslararası toplum harekete geçmeli

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyaretleri kapsamında Egmont Enstitüsü'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları:

"Avrupa'yı harap eden 2. Dünya savaşının ardından yarım asır geçti. Bugün ders almı Avrupa'da farklı şeyler konuşmak isterdim. Ama ne yazık ki iyimser bir tablo yok. Akdeniz, kan ve can denizine dönmüş durumda. Dünya, minik Aylan'ın fotoğrafıyla uyandı. Miniy Aylan'ın yitip gitmesi ne ilk ne de son oldu. Türkiye, çaresizlik içindeki Suriyelilere yardım etti.

Uluslararası toplumdan komşu ülkelerle yük paylaşımı noktasında yardım etmelerini bekliyoruz. 2, 2 milyon Suriye vatandaşı güven içinde ülkemizde yaşayabiliyor. Avrupa Birliği değerlerini, Birlik içindeki ülkelerden daha net yaşatıyoruz.

60 bin Suriyeli bebek doğdu bu olaylar sonrasında. Geçtiğimiz hafta okullar açıldı. 600 bin civarında Suriyeli çocuk var okuması gereken. Ama yalnız 3'te 1'i okuyor.

Avrupa'ya geçmek için hayatlarını Akdeniz'de riske atan Suriyelilerin dramı her geçen gün ağırlaşıyor. 1 Ocak 2015'ten itibaren 60 bine yakın kişi kurtardık. Bırakın ölsün demedik. Bu rakam krizin katlanarak büyüdüğüne işaret ediyor.

Biz dünya 5'ten büyüktür itirazımızı her platformda dile getirmeyi sürdürüyoruz. Tekrar altını çiziyorum, Suriye'de karşılaştığımız bu insani durumun bertaraf edilmesi sorunun köküne inmekle mümkün olacaktır. Rejimin değişmesini sağlayacak bir kontrollü geçiş süreci gerekli. Bu rejim DAEŞ'le ortak hareket edip, terörün önünü açtı. Suriye'de terör ve aşırıcılıkla mücadeleyi farklı hükümet verebilir. Bunlar bir terör devletinin yöneticileridir.
Türkiye'nin çağrılarının ne kadar doğru olduğu bir kez daha görüldü. Suriye'de yaşananlar eğer bir an önce çözüm yolu açılmazsa, tüm bölge tüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturma konumundadır. Geçiş hükümeti bir an önce kurulmalıdır. Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

Türkiye, terör belasıyla yıllarca uğraştı. Terörü terör, teröristi terörist diye anmak yeter. Başına bir şey eklemeye gerek yok. DAEŞ en büyük zararı İslam dini mensuplarına olmuştur. Türkiye bu örgütü 2005 yılında terör örgütü olarak tanımıştır.

Önce Suruç'ta ardından Ceylanpınar'da terör örgütlerinden hain saldırılar gerçekleştirildi. Çözüm sürecini bozan PKK terörüdür. Tıpkı diğer terör örgütleri ile olduğu gibi mücadele hakkımız vardır.

Gelişen ve en az gelişmiş ülkeler arasındaki uçurum gittikçe artıyor."