Başbakan'dan operasyon açıklaması

Başbakan Davutoğlu son günlerde yaşanan terör saldırıları ve terör örgütlerine yapılan operasyonları değerlendirdi.

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 24 Temmuz 2015, 13:25
Başbakan’dan operasyon açıklaması

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu son günlerde yaşanan terör olayları ve terör örgütlerine yapılan operasyonları değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Danıştay ziyareti sonrasında basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:
"Yargı ve Danıştay ile ilgili konuları istişare ettik. Bu sabah itibariyle başlayan operasyonla ilgili bilgi aktarmak isterim. Çevre ülkelerinin çoğunda kamu düzeni sarsılmış. Son derece kaotik bir dönem yaşanıyor. Türkiye bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek zorunda. Çevre ülkelerin çoğunda günlük hayatı sürdürmek bile mümkün değil. Ama Türkiye bölgede çok güçlü bir devlet olduğunu ortaya koydu. Türkiye bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldı.

"BUNLARIN BAĞLANTILI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
Suruç'ta DAEŞ saldırısı ve dün itibariyle sınırımızda DAEŞ tehdidi açıkça ortada. Bölgede PKK'nın Adıyaman'da askerimizi, Ceylanpınar'da, Diyarbakır'da şehit edilmesi ve bunları alçakça üstlenmesi... İstanbul sokaklarında yüzleri maskeli DHKP-C bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını görüyoruz. Bunların bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Teröre ve şiddete tebessüm edilmesi bir tesadüf değil. SuruÇ saldırı ile ilgili bu saldırı sadece o insanlara değil tüm Türkiye'yedir demiştim. Bunların karşısında bizim beklememiz söz konusu olamaz.

OPERASYONLAR SADECE NOKTASAL DEĞİL
Bu operasyonlar sadece noktasal değil, bu bir süreçtir. Bugünden itibaren bu şer odaklarına karşı yürüteceğimizi süreç geniş kapsamlıdır, bir günlük değildir. Özel Güvenlik Zirvesin'de de bunun tedbirlerini kararlaştırdık. Alacağımız tedbirler konusunda, dün akşam toplantı bitişi müteakip Sayın Cumhurbaşkanımıza kapsamlı bir bilgi aktardım. Yarın olağan görüşmemizi İstanbul'da kendisi ile gerçekleştireceğiz.

İKİNCİ BİR EMRE GEREK YOK
Silahlı kuvvetlerimiz aldığı talimatla DEAŞ hedeflerini yüzde 100 isabetle ortadan kaldırmıştır.Cuma namazında müteakip Başbakanlık Kriz Masası'na gelerek detaylı bilgiler alacağım. Kim sınırımıza herhangi bir tehdit oluşturursa, hangi terör örgütü kim tehdit oluşturursa ikinci bir emre gerek olmasın gerekli tedbir alınacaktır. Askerlerimiz ve polislerimizin katilleri gerekli dersi almıştır. Bizim kimseyle bu anlamda bir savaşa girmek gibi, Suriye 4 yıldır savaşta ve Türkiye bu savaşa girmedi girmeyecek. Türkiye Suriye'de bir savaşın parçası haline gelmeyecek.

ESED'İ BİLGİLENDİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Türkiye kendi güvenliği ile ilgili kararı Ankara'da alır, kimseyi bilgilendirmez. Müttefik ülkeleri bilgilendirdi. Şam yönetimine bilgi verilmesi söz konusu değildir.

YÜZÜ MASKELİLERE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEK
İstanbul'da ciddi bir terör odağı olana gruplara yapılan operasyonda, gözaltına alma durumunda silahla mukabele edilmiş ve 1 kişi ölmüştür. İstanbul'da kimse maske ile gösteri yapmaya kalkışmasın. Bu tip gösterilere kesinlikle izin vermeyeceğiz.
Ağrı, Adıyaman ve Şırnak ile ilgili operasyonlarımız devam edecek. Burdan bu bölgelerdeki vatandaşlarımıza sesleniyorum, kim yapıyorsa bunlara son verecek, kimse devlete paralel örgütlenme gibi durumlara giremez. IŞİD, PKK, DHKP-C'ye yönelik operasyonlar kesintisiz sürecek. Bir bedel ödeten karşılığında 10 mislini görür. Bir taraftanda hükümet kurma çalışmaları sürüyor, ancak biz görev yaptıkça gereken adımları atarız. Bunlar birer huzur operasyonudur.

BU NOKTAYA GELİNMEZDİ
Güvenlikli bölge 3 yıl önce kurulsaydı bu noktaya gelinmezdi. Bu operasyonun hedefi Türkiye sınırlarındaki tüm terör yapılanmaları. ABD ile Türkiye'nin kaygılarını gözeten bir mutabakat vardır. Bunu gururla söylüyorum; sınıra girilmeden, tespit edilen hedefler bütün hedefler vurulmuştur. Suriye sınırına girme ihtiyacı olsa gereken yapılırdı."