Putin'e ret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Başkanı Putin'in, 'Naziler'e karşı zaferin kutlama' davetini geri çevirdi. Putin'in Erivan'a gitmesi ve 1915 için 'soykırım' sözü, siyasi tavrın nedeni olarak gösterildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2015 Güncelleme 06 Mayıs 2015, 02:03
Putin’e ret

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzunca bir süredir hazırlık yaptığı İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na karşı kazanılan savaşın 70. yılı kutlamalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kremlin'in bu davetine olumsuz cevap verdi. Ankara'nın davetle ilgili olumsuz kararı Kremlin'e iletildi. Türkiye ve Rusya arasında Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı kutlamaları ve Ermenistan'da yapılan sözde soykırımın 100'üncü yılı törenleri nedeni ile sorun yaşandı.

SERT TEPKİ
Putin, 24 Nisan'da Erivan yerine Çanakkale'ye gelmesini isteyen Erdoğan'a olumsuz cevap vermiş, Duma Başkanı Sergey Narışkin kutlamalarda Rusya'yı temsil etmişti.
Putin'in, 23 Nisan'da bir kutlamaya gönderdiği mesajda "soykırım" ifadesini kullanması, Erivan'da anma törenlerine katılması ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın "soykırım" ifadesinin yer aldığı bir açıklamayı kabul etmesi, Ankara'nın sert tepkisine neden olmuştu. Kremlin, bölgedeki tek dostu Türkiye'yi kaybetmemek için, "Putin soykırım ifadesini kullanmadı. Yanlış anlama var" demişti. Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov da, "bu durumun ikili ilişkilere zarar vermemesini ümit eduyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Putin, önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u Türkiye'ye göndermek istemiş, ancak Ankara'dan bir kez daha 'olumsuz' cevap almıştı.

RUS MEDYASI
Rus medyası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti geri çevirmesinin tek nedeninin, Vladimir Putin'in Ermenistan'a daha yakın bir portre çizmesini gösterdi. Putin'in kısa süre içinde Erdoğan'ı telefonla bir görüşme yapacağı ve bu soğuk durumu bitireceği de iddia edildi.

ANLIK DEĞİL KALICI YATIRIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tekirdağ'da toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan, "Ana muhalefetin başındaki zata soruyorlar kaynak nerede diye. 'Kaynak saray' diyor. Çıkarıyorlar rakamı 50 milyar dolar. Sarayın maliyeti ne ben biraz üs tonda atayım 1 milyar dolar. Saray oldu bitti. Sen her sene bu sarayları nerede bulacaksın. 50 milyar diyorsun. Böyle saçmalık olur mu ? Biz yatırım yapıyoruz, bu yatırım anlık değil kalıcı yatırım" dedi.

Erdoğan, "10 Ağustos'ta yaptıkları ittifakın etkisinde hala çıkamamışlar. Karşıma 14 parti koalisyonu ile çıkmışlardı. Milletimiz onlara güzel bir ders verdi. Anlaşılan mesajı da alamadılar dersi de" diye konuştu.