Patinaj biter

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan dönüşünde uçakta konuştu: Şu anda inanın biz patinaj yapıyoruz. Başkanlık sistemi Türkiye'ye özgüven kazandırır. Ekonomiye farklı bir dinamizm, hız getirir. 2023 hedeflerine de ulaşılır...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2015 Güncelleme 19 Nisan 2015, 02:14
Patinaj biter

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı:

Seçim arifesinde sanki bir kampanya başladı. "HDP barajı geçmeli, Erdoğan'ın başkanlık hayali bitmeli"... Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ERDOĞAN: Başkanlık, benimle ilgili değil, ülkeyle ilgili bir mesele. Şu anda ben Cumhurbaşkanı olarak bu görevde mevcut anayasa çerçevesinde yapmam gereken neyse onu yapıyorum. Ama tecrübelerim doğrultusunda düşüncelerimi de söylüyorum. İster A partisi, ister B partisi, yeterli milletvekilini alıp anayasa değişikliğini yapsın. Dikkat ederseniz ben ne dedim, "400 milletvekili verin ve yeni anayasayı parlamento kendisi yapsın"... Bundan rahatsız oluyor. Muhtemelen kendilerinin alamayacaklarını düşünüyorlar. Bir başkanlık sistemi Türkiye'ye özgüven kazandırır. Türkiye'nin ekonomisine farklı bir dinamizm getirecektir. Süratle Türkiye 2023 hedeflerine inşallah ulaşacak.

KUVVETLER AYRILIĞI

Başkanlık olursa, kontrol mekanizmaları nasıl çalışacak? Kafanızdaki başkanlık modelinde nasıl bir Meclis var?

ERDOĞAN: Hiçbir parlamentonun denetlememe veya kontrol etmeme gibi bir görevi olamaz. Parlamento elbette denetler. Şu anda Amerika'da iki kamaralı bir yapı var. İki yılda bir yarısı değişiyor. Şimdi bu değişiklik sebebiyle de Cumhuriyetçiler orada çoğunluğu elde etti mi? Peki, bu istikrar ve güveni ne yapar? Zaafa uğratır. Başkanlık sisteminde, yasama, yürütme yargı, bunlar tamamen birbirinden ayrılıyor. Çünkü, iki kamaralı sistem, adeta kilitleme üzerine inşa edilmiştir. Burada da tek kamaralı sistemin çok daha ideal olduğuna inanıyorum.

Başkanlık, genel anlamda bir sistem değişikliği talebiniz var. Bu talebin yansıtılabildiğini düşünüyor musunuz?

ERDOĞAN: Şu anda inanın biz patinaj yapıyoruz. Bakın, belki bazıları farkında değil ama rakamlar bunu gösteriyor. Bakın biz son 3 senede ekonomik olarak bir patinajın içerisindeyiz. Kişi başına milli gelirimiz 10 bin doları aştı ve orada bir patinaj başladı. Niye? Çünkü, birileri adeta böyle gelip bileklerinize zincir kulpu takıyor. Karar alma süreci hızlanırsa süratle biz 2023 hedeflerini yakalarız. Somut olarak Galataport meselesi... 1 milyar dolarlık bir yatırım. Böyle bir yatırım, bakın ihalesi ne zaman yapıldı? İş başlayamadı. Niye? Danıştay yürütmeyi durdurdu.

O OKULLAR TAKİPTE

Paralel'in Kazakistan'da 32 okulunun eğitim verdiği söyleniyor. Nazarbayev'le olan görüşmenizde bu okulların devredilmesi, kapatılması gibi konular da gündeme geldi mi?

ERDOĞAN: Söz konusu okulların 28-29 tanesini Kazak devletine devretmişler. Devir olmuş ama burada yüzde 10-15 yine kendi öğretmenleri veya kendi görevlileri var. Geri kalanların Kazak öğretmenler. Ancak Kazak öğretmenlerin de onlarla muhabbeti olduğu ortada. Bunların tamamını kendisiyle paylaştım. "Bunlar Kazak devletine okulları devretti diye sizi aldatmasınlar" dedim. "Görevi devralan Kazaklar da onların eğitiminden geçmiş olanlardır, bilmenizi isterim" dedim. Hazırladığımız detaylı bilgi notunu da ilettik. Meselenin takipçisiyiz.

ÇANAKKALE' DE ZİRVE

Gülen'in iadesi hangi noktada? Vatandaşlıktan çıkarılması söz konusu olabilir mi?

ERDOĞAN: Son zamanlarda bu konuyla ilgili yargı çok kararlı, ciddi adımlar atıldı. Hakkında Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten meselesi var. HSYK'nın son attığı adımlar var. Bu arada gelişen, bazı açılan dosyalarla birlikte sürecin çok daha farklı bir yere doğru kayacağına inanıyorum.

Sözde Ermeni soykırımının 99'uncu yılında bir taziye mesajı yayınladınız. Bu sene de benzer birşey olabilir mi?

ERDOĞAN: Taziyemizde bir o kadar da Osmanlı'nın kaybına yönelikti. 24 Nisan'ın bir gün öncesinde "Dünya Barış Zirvesi" toplayacağız. Oradan herhangi bir sapmamız olmayacak. Zirveye 70'e yakın devlet başkanı ve bakan düzeyinde katılım olacak. 24 Nisan'da Çanakkale'de olacağız.

İNANÇLI GENÇLİK İSTİYORUZ

ERDOĞAN, dün akşam Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Biz O'nu Çok Sevdik-Siyer-i Nebi Yarışması Ödül Töreni'ne katıldı. "Ellerine kalemi alarak nur Peygamberini, güllerin elçisini kağıda aktaran bu gençliği gördükçe ülkem adına, milletim adına ne kadar gururlandım bilemezsiniz. Biz işte böyle bir gençlik istiyoruz. Elinde döner bıçaklarıyla, molotofkokteylleriyle, demir bilyeler atacak sapanlarla dolaşan gençlik istemiyoruz. Biz saygıyı, sevgiyi özellikle de sevgili Peygamberimiz'in izinde bulan bir nesil istiyoruz. Kitabını, Peygamberini bilen, inancını yaşayan, tarihine, kültürüne özellikle vukufiyeti olan bir gençlik bu ülkenin bekasını teminatıdır" dedi.