"Söylediklerimin altına imzamı atıyorum"

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM'de yaptığı konuşmada, "Anayasayı tanımıyorum" sözlerine ilişkin, "Doğru bir değerlendirmedir, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir değerlendirmedir, milletin önüne engel çıkaran bir Anayasal düzeni değiştirmek bizim boynumuzun borcudur. Yaptığım şeyleri izah etmek istemiyorum, söylediklerimin altına imzamı atıyorum, kim ne anlıyorsa onu anlasın" dedi.

Giriş Tarihi 05 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 05 Mart 2015, 18:18
Söylediklerimin altına imzamı atıyorum

İÇİNDEKİLER

Bakan Ala, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MHP'nin kendi hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmelerinde kullandığı "Anayasayı tanımıyorum" ifadesine değinen Ala, şöyle konuştu:

"Anayasanın ruhunu irdeleyen, Anayasanın oturduğu zemini sorgulayan bir konuşma.'Anayasaya yemin ediyoruz ve uyuyoruz ama bu Anayasanın kötü bir Anayasa olduğunu söylememize engel bir durum yok, olsa da tanımıyoruz' dedim. Burada sorgulanması gereken şey, bu çağda muhalefet partileri nasıl oluyor da bir darbe Anayasasını savunabiliyorlar? Böyle bir anayasal düzen, düzen değildir. Yaptığım konuşmanın altında bir imza yok. İsterseniz bu imzayı da atayım. Doğru bir değerlendirmedir, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir değerlendirmedir, milletin önüne engel çıkaran bir Anayasal düzeni değiştirmek bizim boynumuzun borcudur. Yaptığım şeyleri izah etmek istemiyorum, söylediklerimin altına imzamı atıyorum, kim ne anlıyorsa onu anlasın. Milletin iradesini gasp etmiş bir Anayasayı savunur hale geldiler. Böyle bir şey olabilir mi? Bu Anayasa, halkın egemenliğini öteleyen bir Anayasadır. Peyderpey değiştirdik ama tamamı değişmelidir. Bu bizim siyasal projemizdir. Varsın muhalefet partileri bu darbe Anayasasını savunsunlar. Kendi kendilerine kurdukları düzeni devam ettirmeye çalışsınlar, milletimiz evet derse devam etsinler yollarına ama ben milletimizin evet diyeceği kanaatinde değilim."

"HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ BİZ ZATEN VERİYORUZ"
Ala, "çözüm süreci" konusunda "kendi dillerini" oluşturduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu sorunları Türkiye'ye yakışır bir şekilde çözmek için sürekli adım atıyoruz. 2002'den bu yana... Bundan sonra da bedel ödemeden adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Bu sorunu çözdüğümüzde Türkiye'de yeniden bir aidiyet duygusu oluşacak. Hepimizin sorunları var, bu sorunları birlikte demokratik anlayışla çözeceğiz. 2002'de OHAL'i kaldırmadık mı? Sadece güvenlik desek kaldırmazdık. Kürtçe televizyon yayınını biz sağlamadık mı? Özel okullarda eğitimi biz yasallaştırmadık mı? Hak ve özgürlükleri biz zaten veriyoruz. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunlara bazıları müzakere dedi diye biz de müzakere diyecek değiliz. Biz zaten gerekenleri yapıyoruz."

"BUNU YAPACAKLARINA ÖNERİLERDE BULUNSALARDI"
Ala, İç Güvenlik Paketi tartışmalarına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Molotof ve bonzai için gerekli düzenlemeleri yaptık. Kimin ne önerisi varsa katkı sağlasın, dedik. Hala görüşmeler sürüyor. Kim, ne öneride bulunacaksa getirsin, bulunsun. Neden Meclis'te öneri sunmak yerine Meclis'i çalışamaz hale getirdiler? 3'ü birden Meclis'e yakışmayacak tutumlar içerisine girdiler. Bunu yapacaklarına önerilerde bulunsalardı. Ona rağmen kapıyı hiç kapatmadık. Yapacakları şey önerilerini sunmak."

CHP ve MHP'nin kapatılacağı iddialarını da değerlendiren Ala, "Bu memlekete yazık oluyor. Anayasa düzenlemesiyle parti kapatmaları kaldıran önerimize ana muhalefet karşı çıkmıştı. O zaman kapatılsın diyenler, şimdi eleştiriyor. Ben böyle bir şeye ihtimal ve imkan vermiyorum. Biz başından bu yana parti kapatılmasına karşıyız" dedi.