"Makedonya ile ilişkiler üst seviyeye çıkmalı"

Başbakan Davutoğlu Makedonya ile ekonomik ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.

Giriş Tarihi 23 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 23 Aralık 2014, 12:04
Makedonya ile ilişkiler üst seviyeye çıkmalı

İÇİNDEKİLER

Temasları kapsamında Üsküp'te bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Makedonya arasında ticaret hacmini 1 milyar doları yakalayalım" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, konakladığı otelde, Makedonya Türkiye Ticaret Odası temsilcileriyle kahvaltıda buluştu. Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'da eşlik etti.

Burada iş adamlarına seslenen Davutoğlu, Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerine dikkat çekti.

EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİN EN ÜST SEVİYEDE OLMASI LAZIM

Davutoğlu, şöyle konuştu: "Bizim kültürel ilişkilerimizin kesiştiği alanlar. Bu derece yoğun ilişkiler varken ekonomik ilişkilerimizin en üst seviyede olması lazım. 2008 yılından bu yana büyük mesafeler alındı. İstatistiklere sorduğunuzda yeterli mi, değil. Bu bizim diğer alanlardaki ilişkimizi yansıtmıyor. Türkiye Makedonya ihracatında 13'ncü sırada. Ben Makedonya Türkiye ilişkilerinde 2'nci sırayı bile kabul etmem. Bunun olması için malzeme un, helva her şey var. Bunu da yapacak şartlar açık. 3 konuya özellikle önemle vurgulamak istiyorum. Makedonya'nın coğrafyası. Bakınız Üsküp, Adriatik ile Karadeniz arasında bir hat çekin Tuna ile Selanik arasında bir hat çekin Üsküp tam ortadadır. Makedonya'nın özellikle limanlara yakınlığı ve diğer özellikleri ile neredeyse Balkanlar'ın kalbidir. Makedonya'ya her zaman önem verdik. Ekonomik merkez olma bakımından geleceğe dönük en büyük önem kazanan ülkelerden biridir. Ne istiyorsanız elimizden geleni yaparız. Yeter ki ticaret hacminde 1 milyar doları yakalayalım. Ticaretimizde artış var ama bunlar yeterli değil. 3-5 Yıl içinde 1 milyar doları yakalamalıyız. Bir çok şirketimizin burada yatırımları var. Hepsine teşekkür ediyoruz. Bu bölgede yapılan yatırımlar bizim için hayati derecede önemli yatırımlardır. Dün Ankara'dan buraya 1 saat 40 dakikada geldik ama İstanbul'dan Van'a da 1 saat 40 dakikada gidebiliyoruz. Bizi kucaklayacak özelliklere sahip ülke burası. Bu açıdan serbest bölgeyi tekrar ele alacağız. Limana yakınlığı sebebi ile de gerçekleşirse Türkiye Makedonya ilişkilerine ivme katacak bir proje. Bunun için de umarım gereken adımlar atılır. Kültürel açıdan burada olmamız bizim için görevdir. "