DGM çelmesi

Eski vekil Avundukluoğlu'ndan şok iddia: Dönemin DGM Başsavcısı Demiral, Meclis'in Mumcu suikastını araştırmasını engelledi. Bize bilgi vermemesi için Emniyet'e bizzat yazılı talimat gönderdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2012 Güncelleme 01 Aralık 2012, 01:46
DGM çelmesi

İÇİNDEKİLER

19 yıl önce aracına konulan bomba ile öldürülen Uğur Mumcu'nun katilleri yakalandı ama azmettiriciler hala ortaya çıkarılmış değil. Güldal Mumcu, Devlet Güvenlik Mahkemesi Askeri Savcısı Ülkü Coşkun'un kendisine "Bunu devlet yapmıştır.
Siyasi iktidar isterse çözer"
dediğini açıkladı. Coşkun, bu sözlerinin basınla paylaşılması durumunda yalanlayacağını söylemiş. Ancak açıklamanın üzerinden günler geçmesine rağmen yalanlama gelmedi. Üstelik önemli bir isimden Güldal Mumcu'ya destek var.

'KARARTILIYOR...'
TAKVİM'e konuşan TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu "Uğur Mumcu cinayetinin devlet tarafından karartıldığını" söyledi.
Peki Avundukluoğlu'nun bu iddiası neye dayanıyor? Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu, Uğur Mumcu'yu da kapsamına almış; bu çerçevede devlet kuruluşlarından bilgi istemişti. Ancak Emniyet başta olmak üzere birçok kuruluş TBMM'ye bilgi vermedi. Avundukluoğlu, kendilerine uygulanan bilgi ambargosunun arkasında dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Nusret Demiral'ın olduğunu söyledi. "Mumcu cinayetini devlet karanlıkta bıraktı" diyen Avundukluoğlu'nun iddiasını destekleyen bir de belge var. Belge DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ın imzasını taşıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen 18.10.1993 tarih ve B-1993/1493 sayılı yazıda, Mumcu cinayeti hakkında Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verilmesinin yasaklandığı belirtiliyor. Talimat aynen şöyle: "Uğur Mumcu cinayetiyle ilgili olayın içindeki işlemler için müdürlüğünüzden Meclis Araştırma Komisyonu'nca istenilen bilgiler için Cumhuriyet Başsavcılığımızın haberdar edilmesine, bilgimiz dışında anılan komisyona bilgi verilmesinin yasal engeli olduğu için bu duruma özenle uyulmasını rica ederim." Ankara Emniyeti bu yazıyı gerekçe göstererek Meclis Araştırma Komisyonu'na yardımcı olmuyor.
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Avukat Sadık Avundukluoğlu, DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ı arıyor. "Yazınızın yasal bir dayanağı yok" diyor. Demiral "Bu gizli bir iş" diyerek bilgi vermeye karşı çıkıyor. Avundukluoğlu "Biz de devlet görevi yapıyoruz.
Meclis'le adli yargıyı karşı karşıya getiriyorsunuz"
diyerek tepki gösteriyor. Avundukluoğlu, daha sonra "Nusret Demiral DGM Savcısı olduğu sürece Ankara'daki faili meçhul cinayetler çözülemez" diye açıklama yapıyor...

'DEVLET İÇİNDE DEVLET'
Aradan uzun yıllar geçiyor.
Nusret Demiral görevden ayrılıyor, Meclis Araştırma Komisyonu sonuca ulaşamadan çalışmalarını bitiriyor.
Mumcu cinayeti ise sadece katillerin yakalanması ile noktalanıyor. Azmettiriciler hala bulunabilmiş değil. Sadık Avundukluoğlu "azmettiriciler konusunda" şu adresi veriyor: "Devletin içinde bir ekip var.
Onlar şöyle yap, böyle yap, belge verme diye talimatlar vererek bu cinayetin soruşturmasını yönlendirdi. Yani devlet içinde devleti yöneten, 'Devlet biziz' diyen bir yapının olduğunu düşünüyorum.
Soruşturmayı engelleyen de onlar..."


'MECLİS'İN YETKİSİ YOK'
Peki Nusret Demiral bu iddialara ne diyor? Kendisine dün telefonla ulaştık. Avundukluoğlu'nun iddialarına verdiği yanıt şöyle: "O şahıs kendisine göre yorum yapıyor. Meclis'in soruşturma yapma yetkisi yoktur. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı yapar. O da gizlidir. Bu konuda işi dedikoduya dökmemek lazım. Gerçeğe varamayanlar lütfen dedikodu yapmasınlar..." Ya Güldal Mumcu'nun "Devlet öldürdü" şeklindeki sözleri? "Aile hissi konuşuyor. Bu normal. Ama belki de soruşturma devam ediyordur" diyor. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, Mumcu cinayetinin yeniden araştırılmasını istiyor. Uğur Mumcu'nun eşi de şu anda TBMM Başkan vekili. Öyle görünüyor ki, yakın zamanda bu dosya yeniden açılacak. Ve bu kez devletin eteğinde ne var, ne yok hepsi Meclis'in önüne konulacak...