Tutukluluk süreleri için yeni yasa

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yargılanma sürecinin hızlanması Meclis'e yeni paket getirilecek.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 17 Kasım 2011, 20:21
Tutukluluk süreleri için yeni yasa

İÇİNDEKİLER

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bugün için adalet sisteminin karşı karşıya olduğu temel sorunun, yargılamaların makul sürede bitirilememesi olduğunu söyledi. Ergin, uzayan her bir işlemin, taraflar üzerinde oluşturduğu gerginlik bir yana, toplumsal ekonomik ve siyasi sonuçları olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe müzakereleri sırasında konuşan Bakan Sadullah Ergin, adalet sisteminin daha iyi işlemesi için yürüttükleri çalışmaları hakkında bilgi vereceğini söyledi. Bir ülkenin gelişmiş olmasının, sadece ekonomisinin iyi olmasına değil, iyi bir adalet sisteminin olmasına da bağlı olduğunu vurgulayan Ergin, halen yargılama sürelerinin uzunluğu nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin ihlalinin, Avrupa ülkelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edilmesinin birinci nedeni olmaya devam ettiğini hatırlattı. Bunun ortadan kaldırılması için birçok Avrupa ülkesinin tıpkı Türkiye'deki gibi çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Ergin, bu reform çalışmaları kapsamında mahkemelerin yeniden yapılandırılması gibi birçok önlem alındığını ifade etti.

Bugün için adalet sisteminin karşı karşıya olduğu temel sorunun, yargılamaların makul sürede bitirilememesi olduğunu vurgulayan Ergin, uzayan her bir işlemin taraflar üzerinde oluşturduğu gerginlik bir yana toplumsal ekonomik ve siyasi sonuçları olduğunu kaydetti. Uzayan yargılamaların, güvensizlik üzerine kurulmuş bir toplumsal yaşamı da beraberinde getirdiğini anlatan Ergin, böyle işleyen bir toplumsal düzenin vatandaşların yaşam standardının yükseltilmesini imkansız kıldığını söyledi.

Yargılamaların uzun sürmesinin temelinde işgücünün yattığının altını çizen Bakan Ergin, hakim ve savcı sayısının artırılması, yüksek mahkemelerin üye sayılarında önemli ölçüde artışa gidilmesi, yüksek mahkemelerin personel ihtiyacının giderilmiş olması, yüksek mahkemelere şimdiye değin hiç olmadığı kadar tetkik hakim ve savcı ataması, yargılamaları hızlandıracak mevzuat düzenlemelerini içeren paketlerin gecikmeksizin hazırlanıp kanunlaştırılması, bilişim imkanlarının artırılması ve altyapı sorunlarının çözülmesi gibi çalışmalar ve bundan sonra yürütülecek bu doğrultudaki faaliyetlerin özlemi duyulan hızlı işleyen ve güven veren yargı sistemine ulaştıracağını belirtti.

Hakim ve savcı sayısının yüzde 34, personel sayısının ise yüzde 78 arttığını açıklayan Ergin, adalet hizmetlerinin fiziki altyapı sorunlarının da 145 adalet sarayı açılarak büyük oranda çözüldüğünü söyledi. Bakan Ergin, Yargıtay tarafından hukuk dairelerinde biriken dosyaların iki yılda, ceza dairelerinde ise üç yıl içerisinde bitirilmesinin ve neticede temyiz süresinin 6 aya kadar düşürülmesinin hedeflendiğinin açıklandığını hatırlattı.

CHPİstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Ergin'in konuşmasının ardından, milli iradenin yerine gelmesi için tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını istedi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın tutanaktaki sözlerini okudu. Daha sonra Aslanoğlu, kameramanların dışarıya çıkarılmasına tepki gösterdi. CHP sıralarından bu tepkiye destek geldi.

Ayrıca, CHP tarafından, Silivri Cezaevi'nde 12 Kasım akşamı rahatsızlanarak hayatını kaybeden Odatv davası sanığı Kaşif Kozinoğlu'nun nasıl öldürüldüğünün Bakan Ergin tarafından açıklanması istendi. "Madem cezaevleri iyiydi neden öldü? Hasta olarak gitti tekrar geri geldi." diyen CHP'liler, komisyonda gerginliğe yol açtı.