2.5 milyon oya garanti geldi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerini söyledi.

Giriş Tarihi 07 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 07 Şubat 2011, 10:48
2.5 milyon oya garanti geldi

İÇİNDEKİLER

Gurbetçilerimizin oy kullanması ile ilgili sorunun 12 Haziran seçimlerinden önce çözülebileceğini belirten Çelik, "Diğer ülkelerde vatandaşlarımızın oy kullanmasıyla ilgili sorun yok. Sorun Almanya'da. Federal hüümetin izni gerekiryor. Burada sıkıntı var. 2 bakanla görüştük. Alman hükümeti sıcak bakıyor. Seçimler için bazı nüanslar var. Almanya Federal Hükümeti'nden cevap bekliyoruz. İzin çıkarsa YSK bünyesinde yoğun bir çalışma yapılacak. Yurtdışında oy kullanma konusunda yasal bir sorun yok. Diğer ülkelerde yalnızca bilgi veriyorsunuz" dedi.

Güvenlik sorunu

Yurtdışında 2 mil yon 500 bin seç - menimizin bulunduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "Bunların yüzde 60'ı Almanya'da. Öncelikle Almanya işinin halledilmesi gerekiyor. Alman hükümet yetkililerine, 'büyükelçiğimiz ve 13 başkonsolosluğumuz olmak üzere 14 merkezde oy kullandırabiliriz' dedik. Yasa gereği 38 gün oy kullanabiliyorlar. 5 Haziran'a kadar sandıklar açık kalabiliyor. Spor salonu gibi yerlerin tahsisinde güvenlik endişesi var. Bizim büyükelçiliklerimizde zaten güvenlik var. Takviye ile çözülebilir. Almanya'dan gelecek cevabı bekliyoruz" diye konuştu. "Anayasa Mahkemesi mektupla oy kullanmayı iptal etti" diyen Çelik, "İnternetten de oy kullanılabilir. Bu konuda sorun yok. Ancak, güvenlik açısından endişelerimiz var. İnternetten oy kullanmak için altyapı kurulması gerekiyor" dedi.