Gençlerin borcu siliniyor

2012’den itibaren herkes için zorunlu olan Genel Sağlık Sigortası’nda gençlerin milyarlarca liralık borcu siliniyor. Yeni düzenlemeyle yeni mezunların GSS primi 2 yıl devlet tarafından karşılanacak.

Giriş Tarihi 29 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 29 Ocak 2016, 09:08
Gençlerin borcu siliniyor

İÇİNDEKİLER

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herkese zorunlu olarak uygulanmaya başlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili ilk günden itibaren yaşanan sorunlara topluca çözüm aranıyor. Habertürk'ün haberine göre, okulu biten, ancak henüz bir iş bulamamış çocukları dolayısıyla aileleri "işsiz evlat vergisi" ile karşı karşıya bırakan sistem, çıkarılacak yasayla değiştirilecek. Gençlerin milyarlarca liraya ulaşan GSS prim borçları da bu kapsamlı düzenlemeyle birlikte silinecek. Borçlu oldukları için hastanelerin önünden geçmeye korkan gençler, 30 Haziran 2016 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler.

9 MİLYAR LİRA BORÇ BİRİKMİŞTİ

TBMM'de görüşülen torba yasayla GSS'nin en büyük mağduru durumundaki işsiz gençler 2 yıllığına da olsa rahat bir nefes alacaklar. Halen lise ve dengi öğrenim gören gençler 20 yaşına; üniversite öğrenimi görenler ise 25 yaşına kadar aileleri üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Anne babaları herhangi bir işte çalışmıyorsa bile, onların, eski adıyla "yeşil kart" hakkından yararlanabiliyorlar.

Okulu bitirdikleri andan itibaren ise işsiz olsalar bile ailelerinin ekonomik durumuna göre GSS primi ödemek zorunda kalıyorlar. Ne kadar prim ödeyeceklerinin belirlenebilmesi için de gelir testine girmeleri gerekiyor. Gelir testi yaptırmamış olanlar ise otomatik olarak en yüksek rakamdan prim borçlusu durumuna düşüyor, aylık 395 lira prim ödemek zorunda kalıyorlar.