Maaşınızdan habersizce para kesilmiş olabilir

Bankalar SGK'dan gelen emekli maaşlarını habersizce kredi verip üzerine faiz işletebildiği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 02 Aralık 2014, 00:00 Güncelleme 08 Ocak 2015, 15:59
Maaşınızdan habersizce para kesilmiş olabilir

İÇİNDEKİLER

SGK'dan gelen maaşları, emeklilere bilgi vermeden kredili mevduat hesabına aktaran bankalar, bunu fark etmeden fazla para çeken kişilerin yüksek faiz ödemelerine sebep oluyor. Bankalar habersizce kredi verip faiz işletiyor
Aralarında kamu bankalarının da bulunduğu bazı bankalar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) gelen aylıkları kredili mevduat hesabına yatırarak emeklileri faiz tuzağına düşürüyor. Emeklilerin, kredili mevduatla birlikte görünen maaşı bankamatikten "Maaşa zam gelmiş ya da bu ay ilaç parası kesilmemiş" düşüncesiyle çekmesi kullandıkları krediye faiz ödemeleriyle sonuçlanıyor.

Tuzak nasıl işliyor?
Emekli maaşını çekmeye gittiğinde tek hesap görülüyor. Hesapta 'SGK maaş ödemesi' yazıyor. Aslında o hesapta aynı zamanda bankanın emekliye açtığı 200 ile 600 lira arasında değişen kredi de bulunuyor.
Vatandaş paranın hepsini çektiğinde kredi kullanmış oluyor. Farkında olmadan çektiği kredi daha sonra yüzde 1-3 arasında faizle emeklinin maaşından kesiliyor. Hâlâ kredili mevduat hesabıyla maaş alan milyonlarca emekli bulunuyor.

99 liralık kesinti
Bununla ilgili son örnek Ankara'da yaşandı. Y. K. isimli emekli, maaşını çekerken 99 lira kesinti yapıldığını fark etti. Bin 250 lira olarak yatan aylığa 250 lira kredi eklendiğini ve maaş hesabının bin 500 lira olarak gözüktüğünü söyleyen Y.K, "Zam gelmiş sevinciyle paranın hepsini çekmiştim. Bu ay kesinti yapmışlar. Hesap hareketlerine baktığımda kesintinin krediden kaynaklandığını öğrendim" dedi...

Kaynak: Vatan