Emeklinin yüzü 11 gün sonra gülecek

Yaklaşık 2 milyon emeklinin intibak zammına kavuşacağı bu ayda, memur emeklileri toplu sözleşme artışlarını, işçi emeklileri ise enflasyon farklarını alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2013 Güncelleme 06 Ocak 2013, 18:54
Emeklinin yüzü 11 gün sonra gülecek

İÇİNDEKİLER

Bu ay emekliler için zam ayı olacak. Hem işçi emeklileri hem de BAĞ- KUR ve memur emeklileri bu ay maaşlarında artış yaşayacak. Öncelikle 2000 yılından önce emekli olmuş yaklaşık 2 milyon işçi emeklisi 350 lirayı bulacak intibak farklarını, 17 Ocak'tan itibaren maaşlarıyla birlikte alacak. İntibak farkları emeklilerin prim gün sayıları ve gösterge rakamlarına göre hazırlandı. TAKVİM'in kuruşu kuruşuna hesaplayıp yayımladığı tablolarda zamlarını öğrenen emekliler, Ocak maaşlarıyla birlikte bu artışlara kavuşacak. Böylece eski emekliler ile yeni emekliler arasındaki ücret uçurumu azalmış olacak. Buna ilaveten işçi emeklileri son 6 aylık enflasyondan kaynaklanan farklarını da bu ay maaşlarında görecek. 2000 yılından önce emekli olanlar da sonra emekli olanlar da enflasyon farkını alacak. Bu farkın yüzde 4.14 oranında olması bekleniyor. Ayrıca BAĞ- Kur emeklileri de bu enflasyon farkını bu ayki maaşlarıyla birlikte alacaklar.

ÜCRETLER BELLİ
Memur emeklileri ise geçtiğimiz yıl imzalanan toplu sözleşmeden kaynaklanan zamlarını yine bu ay alacaklar. Memur emeklileri enflasyon farkıyla birlikte yüzde 3.12 oranında zam alacaklar. Bu artışla birlikte en düşük memur emeklisinin maaşı bin 86 lira 52 kuruşa, en düşük işçi emeklisi maaşı ise intibak farkı hariç 922 lira 55 kuruşa çıkmış olacak. BAĞ-KUR emeklilerinin yeni maaşı ise en düşük 717 lira 28 kuruş olacak.

TOPLU PARA GELiYOR
İntibak düzenlemesinin haricinde 2000 yılından önce emekli olan işçi emeklileri için toplu para imkanı da var. Maaşları yanlış hesaplanmış olan 2 bin 500 emekliye geriye dönük olarak, 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler yapılacak. Bu emeklilerin alacakları toplu ödemeler maaşlarındaki yanlış hesap ve ücretlerinin miktarına göre değişecek. Bu emeklilerin alacakları paralar da hesaplarına bu ay içinde yatırılmış olacak.

TABLOLAR SÜRÜYOR
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in yayınladığı tablolardan öğreniyor. Tablolar prim günleri baz alınarak hazırlandı. Emekliler, prim günlerine uyan tablolara bakarak derece, kademe ve göstergelerine göre alacakları intibak zammını görebilir. Tablolar devam edecek.