Yüzde 25'ini devlet ödeyecek

‘Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni dönem 1 Ocak’ta başlıyor. 2003’ten bu yana vatandaşların vergi avantajını kullanmadığını gören ‘devlet baba’, bu duruma el atarak her 100 liraya 25 lira katkı sağlayacak.

Giriş Tarihi 22 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 22 Aralık 2012, 12:42
Yüzde 25’ini devlet ödeyecek

İÇİNDEKİLER

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birçok yeniliğin hayatımıza gireceği yeni dönem 1 Ocak 2013'te başlıyor. Sistemin faaliyete geçtiği 2003 yılından bu yana katılımcıların büyük kısmının sistemdeki vergi avantajından yararlanmadığını gören 'devlet baba', 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren duruma el atıyor. 1 Ocak'tan itibaren katılımcılar, vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısından yararlanacak. Yaklaşık 10 yıldır, kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak hayatımızda olan BES, haziran ayında yasalaşan yeni düzenlemeyle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yeni bir boyut kazanacak. Kanun, birçok konuda sisteme yenilikler getirse de en önemli değişiklik, vergi avantajı başlığı altında olacak. Şu an kullanılan; BES'te yapılan katkı payı ödemelerinin kanun tarafından belirlenen oranlarda şahısların ödediği gelir vergisinden düşülmesi sistemi 1 Ocak'ta değişecek.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, vergi avantajından faydalananların oranının, sistemde bulunan katılımcıların sadece yüzde 35'i civarında olması, hükümeti bu alanda bir düzenleme yapmaya teşvik etti. Hükümet, vatandaşların düzenli tasarruf yapmalarının daha fazla teşviki ile bu teşvikten herkesin yararlanabilmesi için sisteme 'devlet katkısı' modelini getirdi. Buna göre, işveren tarafından ödenenler hariç, katılımcı adına emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yüzde 25'ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak hesaplanacak, Hazine bütçesine konulan ödenekten ilgili hesaba ödenecek. Böylece katılımcının 100 liralık primine devlet 25 lira katkı sağlayacak. Ancak devletin bir katılımcıya ödeyeceği katkı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak. Katılımcılardan en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ini, en az 6 yıl kalanlar yüzde 35'ini, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ını alabilecek.