İntibak zammını işçi emeklisi alacak

Yaklaşık 2 milyon işçi emeklisi ile 12 bin Bağ-Kur emeklisi intibak zammı alacak. İntibak ile maaşlarda 322 TL'yi varan artış olacak. Zamlı maaşlar 2013'ün Ocak ayında verilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2012 Güncelleme 29 Kasım 2012, 22:55
İntibak zammını işçi emeklisi alacak

İÇİNDEKİLER

Emeklilerin intibak zammı ile ilgili çalışmalar tamamlandı. İntibak düzenlemesi ile maaşları artacak olan yaklaşık 2 milyon emekli, ilk zamlı maaşlarını da Ocak 2013 tarihinde alacak. Bundan sonraki dönemde de emekliler bu zamlı maaşı almaya devam edecek. Bu arada TAKVİM'in emeklilere sunduğu dev hizmet de sürüyor. Emeklilerin intibak zamlarını kuruşu kuruşuna hesaplayarak tablolarda sunuyoruz. Emeklilerimiz de zamlarını bu tablolara bakarak öğreniyor. Gazetemizi telefonla arayan binlerce emekli de, diğer konulardaki sorularını iletiyor. Emeklilerden gelen en çok soru ise, kimlerin intibak kapsamında olduğu. 2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusu yapan SSK emeklileri, intibak farkı alacak. 1 Mart 2002 ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olmuş ya da emeklilik başvurusu yapmış Bağ- Kur'lular da intibaktan faydalanacak. Emeklilerden gelen sorulardan bazıları ve cevapları şöyle:

* Zamlı maaş ne zaman verilecek? Köksal K.
Emekliler ilk intibak zamlı maaşlarını Ocak 2013 tarihinde alacak. Bu tarihteki maaşlarına intibak zammıyla birlikte, enflasyon farkı da eklenecek.

* Zam bir kereye mahsus mu olacak? Ahmet S.
Hayır. Emekliler Ocak 2013 tarihinden itibaren her ay bu zamlı maaşını alacak. Yeni artışla birlikte yükselen aylık, emeklinin bundan sonraki maaşı olacak.

* Dul veya yetim maaşı alana da intibak zammı var mı? Sevgi M.
2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart-30 Mayıs 2002 arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ- Kur'luların yakınları da intibaktan faydalanabiliyor.

* 1999'da emeklilik başvurusu yapanlar ne olacak? Fikri E.
31 Aralık 1999 tarihine kadar emeklilik başvurusu yapmış ama maaşı 2000 yılında bağlanmış olan işçi emeklileri de intibak düzenlemesinden yararlanacak.

* İntibak dolayısıyla emeklilere toplu para ödenecek mi? Seçime K.
İntibak düzenlemesi sadece Ocak 2013 tarihinden itibaren maaşların artmasını içeriyor. Bunun dışında bir toplu para ödemesi olmayacak. Sadece maaşları yanlış hesaplananan 2 bin 500 emekliye toplu para ödemesi yapılacak. Bunun intibakla bir ilgisi olmayacak.

* Süper emeklilerle ilgili bir düzenleme var mı? Emine F.
Süper emekliler de intibak şartlarına uyuyorlarsa bu zamdan yararlanacak.

PRİM GÜNÜNÜZÜ VE GÖSTERGEYİ ÖĞRENİN
TAKVİM'in uzmanları, emeklilerimizin alacakları intibak zamlarını kuruşu kuruşuna hesaplayarak tablo haline getirdi. Bu tabloları günlerdir yayınlıyoruz ve yayınlamaya da devam edeceğiz. Emeklilerimiz, prim gün, kademe, derece ve gösterge bilgilerine göre tablolara bakarak intibak zamlarını görebilir. Prim gün, gösterge gibi rakamlarını bilmeyen emeklilerimiz, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne başvurarak, eksik ya da güncellenmiş bilgilerini öğrenebilir. Emekli vatandaşlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çağrı merkezi hattı olan 170 numarasını da çevirerek bilgilerine ulaşabilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet adresinden de emekli okurlarımız e-devlet şifreleri ile bilgilerini öğrenebilir.

TABLOLAR SÜRÜYOR
Emekliler, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Ne kadar intibak zammı alacağını merak eden emekliler, kendi prim günlerine uygun tablolara bakarak intibak zammını görebilir. Tabloları yayınlamaya devam edeceğiz. İntibak zammınızı öğrenmek için TAKVİM'i takip etmeye devam edin.