Çalışanlar feryat ediyor

'Bir restoranda günde 12 saat çalışıyorum. Fazla mesai ücreti yok. Haftalık izin maaştan düşülüyor'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2012 Güncelleme 27 Mart 2012, 01:43
Çalışanlar feryat ediyor

İÇİNDEKİLER

TAKVİM, çalışanların sesi olmaya devam ediyor. İşyerinde haksızlığa uğrayanlar ihbar hattımızı şikayet yağmuruna tutuyor. İstanbul'dan arayan ve bir restoranda çalışan okurumuz da işverenin sigorta yaptığını ama pek çok konuda haklarını yediğini anlatıyor.

'BAYRAMDA İŞTEYİZ'
İşverenin ücretleri bankaya yatırmak yerine, günlük yevmiye olarak elden ödeme yaptığını anlatan okurumuz, çalıştığı restoranda yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Asgari geçim indirimi parasını alamıyoruz. Günde 12- 13 saat çalışıyoruz ama fazla mesai parası da ödemiyorlar. Haftada bir gün izin yapıyoruz onu da ücretimizden düşüyorlar. Bayramlarda çalışmamıza karşın parasını vermiyorlar. Yıllık izin de yapamıyoruz. Kısacası sadece sigortamız var. İşimizi kaybetmek istemiyoruz. Şartlarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Yetkili birimlere ihbarda bulunmak istedik ancak 'kimliğimiz açığa çıkar' diye vazgeçtik. Yetkililer sorunlarımızı çözsün."

İŞTEN ATILDIĞINI KAPIDA ÖĞRENDİ
"Bir tekstil firmasında çalışıyordum. Yaklaşık bir ay önce sabah işe gittim, kapıda işime son verildiğini söylediler. Hiçbir yetkili bu konuda bana açıklama yapmadı. O ayki maaşım ve ihbar tazminatı verildi. Yapamadığım izinlerin parasını alamadım. Arkadaşlarımla vedalaşmama bile izin verilmedi, onurum kırıldı." İSTANBUL

15 YILDA SİGORTA YAPAN OLMADI
"15-16 yıldır kuaförlük yapıyorum. Ancak bugüne kadar hiç sigortam olmadı. Çalıştığım hiçbir yerde sigortamı yapmadılar. Şu anda çalıştığım erkek kuaföründe sabah saat 08.00'de işbaşı yapıyoruz, akşamları 23.00'te paydos ediyoruz. Yemek ücretlerini bile kendi cebimizden veriyoruz. Şartlara itiraz ettiğimizde 'İşinize gelirse' diyorlar." İSTANBUL

* Çalışanlar, yaşadığınız sorunları 0212 354 30 00 no'lu telefonumuza, ya da 0212 354 37 69 no'lu faksımıza bildirebilirsiniz. E-mail adresi ise ekonomi@takvim.com.tr'dir. İhbarlarınızda isimleriniz gizli tutulacaktır.