Alman basını: Erdoğan 'ders' vermek istiyor

Türkiye’de bugün yapılan anayasa değişikliği referandumu Alman basınında geniş yer buldu. Referandum sürecine "hayır" propagandası yapan Alman medyası çıkacak sonucun ülkelerini etkileyeceğinden duyduğu endişeyi açıkca belli etti.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2017, 00:00 Güncelleme 07 Ekim 2017, 12:27
Alman basını: Erdoğan ’ders’ vermek istiyor

İÇİNDEKİLER

Referandumun Türkiye için önemine vurgu yapan haberlerde "Türkiye ve Almanya için kader günü" vurgusu öne çıkıyor.

"ERDOĞAN ALMANYA'YA DERS VERMEK İSTİYOR"
Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt, bugünkü referanduma ilişkin haberinde "Erdoğan Almanya ve Avrupa'ya bir ders vermek istiyor" başlığını kullandı.


Bir diğer Alman gazetesi Stern de "Halk oylaması Almanya için bir ders olacak" ifadelerine yer verdi.

Referandumun Türkiye için önemine vurgu yapan haberlerde "Türkiye için kader günü" başlığı öne çıkıyor.

WELT: "ERDOĞAN ALMANYA VE AVRUPA'YA 'DERS' VERMEK İSTİYOR"
"Türkiye'de bugün tartışmalı anayasa değişikliği oylanıyor. Başkanlık sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daha fazla güç öngörüyor. Toplum başkanlık sitemi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Son anketlere göre değişikliği isteyenler, karşı olanların az da olsa önünde.

"SPİEGEL ONLİNE: "TÜRKİYE İÇİN KADER GÜNÜ"
"55 milyon kişinin oy kullanma hakkı var. Kamuoyu yoklamaları çok yakın bir sonuç öngörüyor… Planlanan değişiklik Türkiye'nin parlamenter demokrasiden başkanlık sistemine geçmesini hedefliyor."

DİE ZEİT: "TÜRKİYE'NİN KADER GÜNÜ"
"Türkler başkanlık sistemini oyluyor… Evet çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkileri genişleyecek… Ülkenin geleceğinin çıkacak sonuca bağlı olduğunu söylersek, abartmış olmayız. Başkanlık sistemi karşıtları tek adam rejimi eleştirisi yapıyor. Anketler, yakın bir sonuç çıkacağını gösteriyor."

BİLD: "ERDOĞAN TÜM GÜCÜ ELDE EDEBİLECEK Mİ?"
"Türkiye'de bugün kader oylaması günü. Türkiye'de 55,3 milyon kişiye, saat 17:00'ye kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yetkilerini belirgin bir şekilde artıracak olan anayasa değişikliğini isteyip istemedikleri soruluyor. Sandıklar sabah 06:00'dan bu yana açık. Sonucun nasıl olacağına ilişkin ilk bilgilerin 18:00 gibi gelmesi bekleniyor."