007 James Bank

James Bond, kimine göre gerçek kimine göre hayali bir İngiliz ajanıydı. 007 serisi ile izlenme rekorları kırdı. Ona ruh veren tüm oyuncular, şöhreti yakaladı. Onlar arasında Daniel Craig de vardı. Şimdiye kadar 4 kez Bond olan ünlü aktör, tek film için 60 milyon dolara (210 milyon TL) anlaştı. Ayrıca hasılattan da pay alması kararlaştırıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2017 Güncelleme 27 Temmuz 2017, 00:00
007 James Bank

İÇİNDEKİLER

İngiltere, Kraliçe'siyle, ajanıyla hep dünyanın gündemindeydi. İngiliz gizli servisi MI6'nın ajanları, hem siyasi hem de magazin dünyasına yerleşti. Ian Fleming adlı İngiliz yazar, bunu yarım asır önce fark etti. 1952 yılında 007 James Bond adını verdiği bir kahraman geliştirdi. Fleming'in hayali karakteri olan Bond, ardından sinemaya girdi. Sinema tarihinin en uzun soluklu serisi James Bond, 55 yılda 26 kez filmi çekildi. Bu filmleri 1.5 milyar insan izledi.

EN PAHALI AKTÖR OLDU
26 filmlik James Bond serisinde Sean Connery ve Roger Moore yedişer defa, Pierce Brosnan ile Daniel Craig dörder defa, Timothy Dalton iki, George Lazenby ile David Niven birer defa James Bond olarak kameraların karşısına geçti. Yeni nesil Bond olan Craig, son filmden sonra "5'inci kez Bond'u canlandırmaktansa bileklerimi keserim" dedi. Ancak Craig'in, milyon dolarları görünce bu kararından vazgeçtiği belirtildi. Yapımcılar, iki film için 100 milyon dolarla Craig'in kapısına gitti. Ancak Craig bunu kabul etmedi. Craig, tek filmde oynamak şartıyla 47 milyon sterlini yani 60 milyon doları (210 milyon TL) kabul etti. Ancak 'sarışın Bond' olarak ünlenen Craig'i ikna için bunlar yeterli değildi. Zira Craig'in hasılattan da pay alacağı belirtildi. Ayrıca filmde kullanılacak olan Aston Martin adlı araba da kendisine hediye edilecekti. Craig böylelikle tarihin en pahalı aktörü haline geldi. James Bond efsanesinin son filmi olan Spectre, 2015'de gösterime girmişti. 53 yıllık tarihinde en pahalı yapım olan 300 milyon dolar bütçeli filmin, iki yıl içinde oluşturduğu ekonominin 10 milyar doları geçtiği belirtildi. Serinin önceki filmlerinden Skyfall'ın bazı bölümleri Türkiye'de çekilirken, Craig de İstanbul ve Adana'da kameraların karşısına geçmişti.


Son filmde kendisine Monica Belucci'nin eşlik ettiği Craig'in bu kez kiminle oynayacağı merak ediliyor.

MUSTAFA KEMAL'İ TAKİP EDİYORDU
James Bond'un yaratıcısı Ian Fleming, MI6'da çalışmıştı. İrlandalı Prof. Keith Jeffrey 'MI6-The History of The Secret Intelligence Service: 1909-1949' adlı kitabında Bond'un ilham kaynağının İngiliz ajan Wilfred 'Biffy' Dunderdale olduğunu açıkladı. MI6 arşivlerine izinle giren tek araştırmacı olan Jeffrey, bir söyleşisinde şu ifadeleri kullandı: "Benim bu dediğimi ilk ağızdan Ian Fleming doğruladı. James Bond'u, Mustafa Kemal'i 1920'li yıllarda izleyen Ajan Dunderdale'dan esinlenerek yazdığını kendisi de belirtti. Ajan Dunderdale, 1920'lerin başında ajan olarak İstanbul'a gönderilmişti. Mustafa Kemal'in Milli Mücadele hareketini de yakından takip etmişti..."

BEŞİNCİ KEZ BOND
İngiliz oyuncu Daniel Craig, Bond'un Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) ve Spectre (2015) serisindeki performansı ile tarihin en önemli Bond figürleri arasına girdi. Craig beşinci film için oynamayacağını söylese de astronomik bir rakama yeniden Bond olmayı kabul etti.