Para oyunları!

ilk sezonu 2011'de yayınlanan ‘Game of Thrones’ (Taht Oyunları) dizisi, tüm dünyayı sardı. Bölüm başı maliyeti 10 milyon doları aşan dev yapıt, para saçtı. Oyuncuları, milyonlar kazanarak rekor kırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Temmuz 2017 Güncelleme 22 Temmuz 2017, 00:00
Para oyunları!

İÇİNDEKİLER

ABD yapımı "Game of Thrones" (Taht Oyunları) adlı fantastik dizi, dünyayı salladı. George R.R. Martin'in fantastik kitap serisi "Buz ve Ateşin Şarkısı"ndan uyarlanan dizi, senaryosu, karakterleri ve müzikleri ile fark attı. Hayali bir dünya olan Westeros'un hakimiyeti için çarpışan hanedanların taht mücadelesini anlatan dizinin ilk bölümü, 2011'de yayınlandı. ABD'li televizyon kanalı HBO tarafından seyirciyle buluşturulan dizinin sadece bir bölümlük bütçesi 10 milyon doları aştı. 6 sezonu geride bırakan Game of Thrones serisinin merakla beklenen 7. sezonu başladı. 179 ülkede izlenen dizi zirveye tırmandı. İzleyici sayısı her sezon artan dizi, bu sezon da şaşırtmadı. Sezonun ilk bölümü 16 milyon izleyiciye ulaştı. Dizi tarihinde rekor kıran "Taht Oyunları", ciddi bir ekonomi de yarattı. Ünlü dizi, yayınlandığı kanal HBO'nun cirosunu 5 milyar doların üzerine çıkarttı. Kanalın online abone sayısı ise son 5 yılda yüzde 44 arttı. Efsane dizinin oyuncuları da kazanç rekoru kırdı. Dizide taht mücadelesi veren 5 başrol oyuncusunun, bölüm başına yaklaşık 2.5 milyon dolar (8 milyon 800 bin lira) alacağı açıklandı. Oyuncular Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Peter Dinklage ve Nikolaj Coster'in 2011 yılından beri diziden elde ettiği gelir ağızları açık bıraktı. Taht Oyunları'nın yıldızları Clarke, Harington, Dinklage ve Headey'in 15 milyon 466 bin 154 dolar, Coster'ın ise 12 milyon dolar kazandığı ortaya çıktı.


Nikolaj Coster: 12 milyon dolar
Lena Headey: 15 milyon 466 bin 154 dolar


'GAME OF THRONES' TURİZM
GAME of Thrones, sahnelerinin çekildiği ülkelere önemli katkı sağladı. Çekimlerin yapıldığı İzlanda, İspanya, Hırvatistan ve Kuzey İrlanda'yı ziyaret eden turist sayısı arttı. Pastadan en büyük payı kapan Kuzey İrlanda, Belfast'ta çekilen sahneler sayesinde kasasına 100 milyon dolar kattı.



MİLYONER YAZAR
Dizinin senaryosunu oluşturan "Buz ve Ateşin Şarkısı" kitabının yazarı George R.R. Martin'in, HBO kanalıyla yıllık 15 milyon dolarlık anlaşması bulunuyor. 68 yaşındaki ABD'li yazar, kitabın diğer gelirlerinden de 10 milyon dolar gelir sağlıyor.