Ameliyat sonrası bağırsak yapışması

Mide(ca) rahatsızlığı yaşayan kişiler ameliyat sonrasında olası bağırsak yaşışması komplikasyonlarıyla karşı karşıya kalırlar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2009 Güncelleme 26 Aralık 2009, 01:22

İÇİNDEKİLER

* Ben bundan 1 sene önce mide(ca)tanısıyla ameliyat oldum. Midemin tamamı ve yemek borusunun bir kısmı alındı. 9 ay kemoterapi gördüm. Tedaviye tam yanıt aldım. Tedavim 17 Haziran'da bitti... Son 1 aydır karın ağrıları yaşıyordum. Tomogrofi sonucu bağırsak yapışması olduğu belirlendi. Ameliyatsız düzelme şansım var mı? Ya da ameliyatla ne kadar düzelebilirim?
Mide(ca) nedeni ile geçirmiş olduğunuz ameliyat sonrasında yaşadığınız bağırsak yapışması denen durum tüm karın ameliyatlarından sonra yaşanabilecek bir durumdur. Karın ameliyatı geçiren herkeste az veya çok bu tip yapışıklıklar oluşmaktadır. Bu bağırsak yapışıklıklarının az veya çok olmasını sağlayacak bir tedavi yoktur. Yapışıklıklar zaman zaman bağırsak tıkanıklıklarına ve bunun sonucunda; ağrı, sancı, kusmaya ve gaz çıkaramamaya neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak çözüm eğer kusmanız var ve ağrılarınız şiddetli, yemek yiyemez durumda iseniz, hastaneye yatmak ve damardan sıvı tedavisi almaktır. Bu tıkanıklıkların %80'i, 48-72 saatlik bu tip konservatif tedavi ile açılmaktadır. Bu 48-72 saatlik sürecin sonunda bağırsak tıkanıklıklarında açılma olmazsa cerrahi operasyon gerekmektedir.

Ağrılar çok sebepli olabilir
* 42 yaşındayım. Göğüsüm sol tarafında 1 aydır nefes alırken bıçak saplanır gibi batan ağrılar oluyor. Ağrı bir anda başlıyor ve sonra kendi kendine geçiyor. Aklıma acaba kalp hastası mıyım gibi sorular takılıyor.
Göğüs bölgesindeki ağrıların bir çok nedeni vardır. Ancak bunlardan bizi korkutacak olanlar kalp ve akciğer ile ilgili olanlardır. Kalple ilgili olan ağrılarında çeşidi vardır ve göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların %5'inden daha azının nedeni kalp kaynaklıdır. Kalp krizi belirtisi olan ağrılar daha çok göğüs ön bölgesinde yaygın bir alanda olup boyuna ve sol omuza doğru yayılır ve künt vasıflıdır. Bir noktada ve batıcı karakterde değildir. Bazen virüslerin neden olduğu miyokardit (kalp kası iltihabı ) ve perikarditte (kalbi saran zar) göğüs bölgesinde ağrıya neden olur. Akciğerlerle alakalı göğüs ağrılarında ise genellikle nefes alıp verince ağrıda artma, nefes darlığı, öksürük, balgam gibi yakınmalarda eşlik eder. Göğüs bölgesinde hissedilen ağrıların yaklaşık olarak %90'ı kas-iskelet sistemi ile alakalı ağrılardır. Bu tip ağrıların genellikle yeri iyi lokalize edilir ve parmakla tam şurası ağrıyor diye gösterilebilir. Aynı zamanda bu ağrılar kısa süreli ve batıcı karakterde de olabilirler. Ağrınızın gelip geçici ve batıcı karakterde olması ve beraberinde ciddi bir nefes darlığının olmaması daha çok kas ağrısını düşündürür. Bir dahiliye doktoruna başvurmanızı ve yapılacak muayene ve tetkiklerinize göre tanı ve tedavinizin düzenlenmesini öneririm...

Kıl dönmesi tekrarlar mı?
* Kıl dönmesi sebebiyle 2 yıl önce ameliyat olmuştum (flap yöntemi) tekrar nüksetti. Bundan kesin olarak kurtulmanın yolu nedir? Bu arada çalışan biri olarak, en kısa sürede çözümü nedir?
Flep yöntemi sonrasında nüks görüldüğünde ikinci ameliyat için en az nüks etme ihtimali olan açık yöntemi tercih ediyoruz. Sizin durumunuz için en uygun yöntem budur. Bir genel cerraha başvurursanız muayeneniz yapılarak nüks olup olmadığını ve nasıl ameliyat olacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz.

Yeniden ameliyat olmanız gerekecek
* Benim 8 aydır anal fistul problemim var. 5 defa ameliyat oldum ama hala geçmedi. Son ameliyatta o bölgeye (anus) plastik bir tel taktılar ve o telin uzun zaman orada kalabileceğini söylediler. Ama ben bundan çok rahatsızım. Bundan hızlı bir şekilde nasıl kurtulabilirim.
Bu durum genel cerrahi tarafından setol uygulaması denilen bir yöntemdir. Seton uygulaması komplike fistüllerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak bir kaç yıl süre ile durması diye bir şey söz konusu değildir. Yeniden bir ameliyat olmanız gerekecek gibi duruyor. Nasıl bir ameliyat yapılması gerektiğini belirlemek için genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.