İlişki için acele etmeyin

İdrar yolları enfeksiyonu en sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelir... Çözümü için ise antibiotikle tedavi şart!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2009 Güncelleme 18 Aralık 2009, 00:14
İlişki için acele etmeyin

İÇİNDEKİLER

Başlarken:
Erkeklerin yaşam kalitesini en fazla etkileyen sağlık sorunlarının başında prostat hastalıkları geliyor. Prostattaki enfeksiyonlar, büyüme ve kanser nedeniyle milyonlarca erkek ciddi sorunlar yaşıyor. Bu problemler evlilik ve cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyerek daha büyük psikolojik sorunlara da zemin hazırlayabiliyor... Ben, ailenizin doktoru Ürolog Ali Uğur Özalp merak ettiğiniz, kafanızda sorun haline getirdiğiniz her türlü sorunuza bugünden itibaren bu köşede cevap vereceğim...

Benim eşimle ilgili bir sorunum var. Eşim 25 yaşında... Geçen hafta idrarından bir miktar kan geldi, hastanede yapılan testlerde bakteri oluştuğu ve enfeksiyona çevirdiği söylendi. Fakat kanın nereden geldiğini bulamadılar. Ultrason çektiler ve kamerayla idrar torbasına baktılar temiz çıktı. Eşim şu an idrara çıkarken çok acı çekiyor ve bir miktar kan gelmeye devam ediyor. Bu durumun bir süre daha devam edeceğini söylediler. Bu durum nedir? Ne kadar sürer? Cinsel ilişkiye ne zaman girebiliriz?
Yaşadığınız durum biz ürologların neredeyse her gün gördüğümüz şiddetli idrar yolu enfeksiyonunu düşündürmektedir. Elbette kanama olması herkeste olduğu gibi sizi de ürkütmüş ancak merak etmeyin yapılan incelemelerde buna sebep olacak kötü bir duruma rastlanmamış sadece iltihabın şiddetli olması sebebiyle idrar kesesinde kanama ortaya çıkmış. Zaten eşinizin yaşında idrar yolu tümörleri nadirdir. Verilen antibiotik tedavisi ile birkaç gün içinde yakınmaları gerileyecektir. Bu soğuk günlerde üşütmemesi, kendini sıcak tutması ve bol miktarda sıvı alması tedavisine destek olacaktır. Cinsel ilişki için acele etmemenizde fayda var aksi taktirde enfeksiyonu tetikleyebilirsiz, bence ilaç tedaviniz bitince yeni idrar tahlilinizin temiz olduğunu görene kadar ilişkiye ara verin.

Psikolojik kaynaklı

Ben iki sefer varikoselden ameliyat geçirdim. Sertleşme sorunları halen devam ediyor. İlişkiye giremiyorum ayrıca erken boşalıyorum.
Varikosel hastalığı veya ameliyatı ile sertleşme sorununun uzaktan yakından ilgisi yoktur. Sertleşme olmaması başlıbaşına bir problem olarak ele alımalıdır. Eğer yaşınız genç ve kronik bir hastalığınız yok ise psikolojik faktörler ön plandadır. İlişkide yaşadığınız başarısızlıklar siz de 'yine başarısız mı olacağım' korkusunu tetiklemiş olabilir. Erken boşalma da maalesef toplumumuzda sık görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur ve ergenlik dönemlerinde biran önce boşalmayı hedefleyen mastürbasyon alışkanlığının yan etkisidir. Evlendikten sonra erkek artık sadece kendini değil, eşinin de cinsel mutluluğunu düşünmelidir. Fakat yıllarca mastürbasyonla erken boşalmaya alışan birinin gerçek cinsel hayata adapte olması zordur. Rahatsızlığın mutlaka üroloji uzmanı, bazı ilaç destekleriyle düzeltilmesi, daha büyük sorunların önüne geçmektedir. Ancak herşeyden daha önemlisi anlayışlı bir eşinizin olmasıdır...

Endoskopi yaptırmalısınız
Ailemde prostat kanseri olanlar var, ayrıca büyük abdestimden kan geliyor ne yapmalıyım?
Ailenizde özellikle birinci derece akrabalarınızda prostat kanseri olması ilerleyen yaşlarda maalesef sizin için bir risk oluşturmaktadır. Ancak büyük abdestinizden kan gelmesi ile herhangi bir ilgisi yok. Bu kanamanızın makat bölgesi ve bağırsaklarınızla ilgili sebepleri olduğunu kesin kılıyor. Ancak tanı için gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz ve endoskopi yaptırmanız gereklidir.

Yıllık kontrollerle riskten uzaklaşın!
Kapalı prostat ameliyatı oldum kanser olur muyum?
Kapalı prostat ameliyatı olduğunuza göre mutlaka ameliyat öncesi bazı muayeneler ve testlerden geçmişsinizdir ve eğer bu testlerde şüpheli bir durum olsaydı emin olun doktorunuz ameliyat öncesi mutlaka biopsi yapılmasını isterdi. Ancak kapalı prostat ameliyatlarında prostat dokusunun sadece idrar yolunu kapatan kısmının temizlendiğini ve geri kalan dokuda her zaman bir risk olduğunu unutmamak lazım. Sizden ricam yine de yıllık kontrolü ihmal etmeyin.

İdrar yolları tedavisinde erkeğin yaşı önemli!
Geçtiğimiz gün menimde kan gördüm sebebi ne olabilir?
Menide kan görülmesi erkeklerde ciddi korkuya sebep olan ve çoğunlukla da önemsiz kabul edilebilecek nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Burada en önemli nokta kaç yaşında olduğunuzdur, çünkü genç iseniz nisbeten basit durumlarda ortaya çıkarken ileri yaşlarda idrar yolları tümörleri yönünden de araştırmak gereklidir.
MAGAZİN TURU İÇİN TIKLAYINIZ

LÜZUMSUZ BİLGİLER

ÇOCUKLUKLARI KİMSESİZ GEÇTİ

ÜNLÜLERİN GERÇEK SOYADLARI

HOLLYWOOD'UN UNİSEX SEMBOLLERİ