Adet döneminde hamile kalınmaz

Adet döneminde gebelik ihtimali son derece zayıftır. Aksi durumlar, nümüzde son derece az yaşan maktadır..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Haziran 2009 Güncelleme 02 Haziran 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

* 5 yıl kadar önce siğil vardı, doktora gittim, yakarak temizlediler. İki yıl önce evlendim. Evim kontrol amacıyla doktora gittiğinde, vajeninin içinde siğiller görülmüş. Sanırım benden bulaştı. Eşimin siğilleri de temizlendi. Şimdi sormak istediğim, hastalık yine eşime bulaşır mı, ya da ondan bana bulaşır mı? Nasıl korunmamız gerekir?
Cinsel yolla bulaşan HPV (Human Papilloma Virus); genital bölgede enfeksiyon yapan ve kondilom adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. Bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. Bu yüzden HPV enfeksiyonu; kesin tedavisi olmayan, kronik seyreden ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Tedavide; üstteki deriyi içindeki HPV virüsüyle birlikte ortadan kaldıran, kurutan, bağışıklık sistemi düzenleyen anti-viral ilaçlar, cerrahi olarak çıkartma, kriyoterapi (siğili dondurarak tedavi etme) ve elektrokoterle yakma gibi yöntemler kullanılabilir. Tedavi olmazsanız eşinize tekrar bulaştırabilirsiniz. Siz sünnetli olduğunuz için sizde kanser tehlikesi yoktur. HPV virüsünü eşiniz kapar kapmaz hemen genital siğil ortaya çıkmaz. Belirtilerin ortaya çıkması genellikle birkaç ayı, bazen yılları bulabilir. Çokeşli bir yaşam sürüyorsanız HPV'yi eşinize bulaştırmış olma ihtimaliniz yüksektir. Eşinizin düzenli aralıklara kontrole gitmesini sağlayın. Jinekoloji muayenesi ve smear testinin een azından yılda bir kez yapılmasını öneriyorum. Gittiğiniz jinekoloji uzmanına durumunuzu anlatın, belki size HPV aşısı önerebilir.

* Adet döneminde ilişkiye girersem de korunmalı mıyım?
Bu çok zor bir ihtimal, ama olmaz diyemeyiz. Adet döneminin tehlikesiz olduğunu düşünüp gebe kalan hastalarımız var. Hijyen açısında adet döneminde ilişkiye girmenizi önermem, ancak girecekseniz korunmalısınız

Kürtajdan sonrası
* İstemeden hamile kaldım. Yaklaşık 40 gün önce kürtaj oldum. Bu süre içinde adet görmedim. Kürtaj olduğum doktor normal olduğunu söylüyor. Ama endişeliyim. Ne önerirsiniz?
Hekiminiz size son derece sağlıklı bilgi vermiş, kürtaj sonrası ilk kanama 6. hafta bitimine kadar gerçekleşmelidir. Bu süre sonunda eğer kanama olmaz ise, öncelikle bazı ilaçlarla adet gördürülmeye çalışılmalıdır.

* Adetim yaklaşık 10 gün gecikti. Hamile olduğum ne kadar zaman sonra belli olur?
Teorik olarak döllenmeden yaklaşık 15 gün sonra gebe olduğunuz anlaşılır. Adet gecikmesinin ilk günü test yapabilir, yüzde 90 doğru sonuç elde edebilirsiniz. Ancak yüzde 100 kesin tanı, ultrasonografi ile gebelik kesesi görüldüğünde konulur.

3 farklı tedavi şekli bulunuyor
* 57 yaşında bir annem var. Annem birçok hastalık nedeniyle çoğunlukla evde yatıyor. Çok az hareket ediyor. Annemde alt ıslatma sorunu var. Alt ıslatma ile hangi doktora gitmeliyiz?
Bu konunun tedavisinin genelde üç biçimi vardır:
1. Davranış değiştirme tedavisi,
2. İlaç tedavisi ve
3. İlk ikisinin kombinasyonu. Alt ıslatmaları kısa sürede kökünden kazıyacak mucizevi bir tedavi metodu yok. İlgi, sabır, anlayış ve tedavi eden hekim ile kişi iletişim başarının püf noktasıdır. Her hastalıkta olduğu gibi, yatak ıslatma probleminde de, "hastalık yok, hasta var" prensibi uygulanıp, kişiye özgü, zamanında ve aktif bir tedavi yaklaşımı sorunu çözebilir. İlaç tedavisinde ise, uzman hekimin kararı ve seçimi önemli. Ağız ya da burun yolu ile uygulanan ilaçlardan biri veya birkaçı verilebilir.

Ameliyat kaçınılmaz
* Bende varikosel var ve ameliyat olmam önerildi. Ameliyattan kaç gün sonra çalışmaya başlayabilirim?
Varikosel ameliyatı 20-30 dakika sürer. Yaklaşık bir hafta sonra işe başlayabilirsiniz. Varikosel eninde sonunda ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Bu nedenle işi ve süresini düşünmeden bir an önce ameliyat olun.

Hamilelikte kedinin zararı
* 2 yılık evliyim. Evimde bir kedi besliyorum. Şimdi hamile kalmak istiyorum. Bazı arkadaşlarım kedinin hamileliğime zarar vereceğini söylüyorlar.
Gerekli tetkik ve aşıları yapılan, çiğ etle beslenmeyen kedilerin, özel bir durum yoksa gebelik süresinde evde beslenmesinde sakınca yok. Ancak bütün canlılar gibi kedilerde sevgi ister. Gebelik ve bebek olduktan sonra kediye ilgide azalma olursa hayvan kıskançlık yaşayabili ve bu yüzden hastalanabilir veya bebeğe zarar verebilir. Ayrıca şehir hayatında bir hayvanın olması bebeğinizin ruhsal gelişimi açısından, doğayı ve hayvanları tanıması açısından faydalıdır.

Jinekolog kontrolü şart
* Erkek arkadaşımla sürtünme yoluyla seviştim. İçime girmedi, kanama da olmadı. Kızlık zarıma bir şey oldu mu diye merak ediyorum. Kendimiz kız olup olmadığımızı nasıl anlayabilir miyiz?
Kızlık zarının yapısını veya kız olup olmadığınızı doktora gitmeden kişi kendisi (ayna veya başka bir şeyin yardımı ile) değerlendiremez. Doktor olmayan (özellikle jinekolog olmayan) birinin kızlık zarını değerlendirmesi teknik olarak mümkün değildir. Kızlık zar muayenesi bir jinekolog tarafından kolaylıkla yapılıp tanı hemen konulabilir.