2018 Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak? Ramazan Bayramı ne zaman?

Ramazanın ilk haftasını arkamızda bırakırken internette, "Ramazan bayramı ne zaman, 2018 ramazanın son günü ne zaman,  Ramazan Arefe 2018, Ramazan'ın bitişi hangi gün" gibi sorular araştırılmaya başlandı. Ramazanın ortalarına yaklaştığımız şu günlerde vatandaşların gündeminde ramazan bayramı kaç gün tatil olacak, arefe günü ne zaman ve bayram tatili uzayacak mı? soruları var. İşte tüm ramazan soruları ve yanıtları...

Giriş Tarihi 22 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 22 Mayıs 2018, 12:53
2018 Ramazan Bayramı kaç gün tatil olacak? Ramazan Bayramı ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Ramazanın ortalarına yaklaştığımız şu günlerde vatandaşların gündeminde ramazan bayramı kaç gün tatil olacak, arefe günü ne zaman ve bayram tatili uzayacak mı? soruları var.



RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan'ın 1. günü 16 Mayıs 2018'e denk geliyor. Ramazan ayının bitişi ise 14 Haziran Perşembe akşamı olacak. 15 Haziran ise Ramazan Bayramının birinci günü. 17 Haziran Ramazan Bayramı'nın son günüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde yer alan dini günler takvimine göre Ramazan Bayramı, 15 Haziran'da kutlanmaya başlanacak ve üç gün sürecek

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi

15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün

16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün

17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

2018 YILI RESMİ TATİLLER TAKVİMİ

2018 yılında hafta sonları ve resmi tatillerle birlikte toplam 116 gün izin gözüküyor;

YENİ YIL TATİLİ

1 Ocak Pazartesi gününe denk gelen yılbaşı, hafta sonu ile birleştirildiğinde çalışanların tatil saysısı üç güne çıkmış olacak.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TATİLİ

Bayram tatili pazartesi gününe denk gelecek.

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ TATİLİ

Bayram cumartesi günü kutlanacak. İlaveten bir tatil yapılmayacak.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ

Ramazan Bayramı tatili 15 Haziran cuma günü başlayacak.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ TATİLİ

Bayram pazar gününe denk gelecek, ekstra tatil olmayacak.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ

2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI TATİLİ

Bayram perşembe günü kutlanacak. Cuma gününü tatil olarak ayarlayabilenler 4 gün tatil yapmış olacaklar.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI TATİLİ

Bayram pazartesi günü kutlanacak. Haftasonu ile birlikte üç gün tatil yapılmış olacak.

AREFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Ramazan Bayramının yaklaştığı bugünlerde Müslümanlar arife gününü hangi ibadetler yapılır merak ediyorlar. Ramazan Bayramına az bir zaman kalması nedeni ile arife gününde yapılacak olan ibadetleri sizler için derledik. Arife günü kuşluk namazı, teşbih namazı ve şükür namazı kılarak gündüzünü ve ramazanın son gününü ihyaya çalışılmalıdır. Yine bu günde fitre veremeyenler iki rekât namaz kılıp Allaha iltica ederler. Bu günde kabirleri (ölmüşleri)ziyaret etmek onlara Yasin ve mülk sureleri gibi Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir. Yine Arife günü istiğfar, salavat, kelime-i tevhit okuyarak hususi hatimler yapmakta faziletli ibadetlerdendir. Ayrıca bin ihlası şerif okuyarak ihlas hatmi yapmak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. Zira arife gecesini ihya eden kişiye cennet vacip olur buyrulmuştu.

AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Diyanet İşleri'nde yer alan bilgiye göre Arefe Günü için Hz.Muhammed şu duayı uygun görmüştü:
"Allah'tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir."

Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:
"Allah'ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât'ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah'ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât'ın içindir. Allah'ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah'ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim."

Ayrıca bugün içinde İhlas Suresi'nin sürekli okunması gerektiği de vurgulanıyor.

İhlas Suresi'nin Arapça okunuşu: "Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad."

İhlas Suresi'nin Türkçe çevirisi: "De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı."

İMSAK NEDİR?

İmsak, Arapça'da, "kendini tutmak, engellemek" anlamına gelir. Orucun temel unsuru da (rükün) bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması (fecr-i sâdık; bk. Namaz Vakitleri bölümü) vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.


NİHAT HATİPOĞLU HANGİ KANALDA?

Nihat Hatipoğlu her zaman olduğu gibi bu ramazan ayında da ATV ekranlarından evlerimize konuk olacak. Nihat Hatipoğlu iftar ve sahur özel programları ile iftardan ve sahurdan önce bizlere dini sohbetleri ile faydalı bilgiler verecek.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar programı canlı yayınla atv ekranlarında izleyicisi ile buluşuyor. Kalplerin imanla, ellerin duayla yüce Allah'a açıldığı rahmet, bereket ve bağışlanmanın bol olduğu bu ayda Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, gönüllere hitap eden yorumlarıyla atv'de olacak.