Dünyanın tek ortak dili

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Haziran 2017 Güncelleme 12 Haziran 2017, 00:15
Dünyanın tek ortak dili

İÇİNDEKİLER

İletişim kurmak için konuşur ya da yazarız. Yabancılarla anlaşabilmek içinse anadilimiz dışında diller öğrenmeye çalışırız.
Çünkü dünya üzerinde birçok dil konuşuluyor. Kimsenin hepsini öğrenme gibi bir yeteneği, zamanı ya da şansı yok. Bu yüzden İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca gibi bazı diller ortak anlaşma dilleri haline gelmiş. Aslında dünyada herkesin anladığı bir dil var: Trafik işaretleri.
Dünyanın neresine giderseniz gidin, bazı özel işaretler dışında, trafik işaretlerini anlayabilirsiniz.
Trafik işaretleri, yani trafik kurallarının uyarıcı tabelaları otomobilin icadı ve yayılmaya başlamasıyla ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda, yaşanan tecrübeler sonucu ortaya çıkmış. Bu işaretlere yani kurallara uyulduğu sürece trafikte yaşanan sorunların önemli bir kısmı ortadan kalkıyor. Bunun örneklerini Avrupa ülkelerinde rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Ancak niyeyse ülkemizde sürücülerin bir bölümü inatla bu işaretlere uymamakta direniyor. Kırmızı ışıkta geçmek, girilmez işareti olan yola girip trafiği tıkamak, şerit değiştirmeden ya da dönüş yapmadan önce sinyal vermemek gibi onlarca örnek verebiliriz.
Her gün yaşadığım bir örnek fütursuzluğun geldiği noktayı anlamak açısından önemli. Ana yoldan gazete binamızın yan sokağına dönüş için trafik ışıkları bulunuyor. Bu dönüşte bir de tabela var ve üzerinde "Sağa dönerken yayalara yol ver" yazıyor. Yani araçlara sağa dönüş için yeşil yandığında, yayalara da yeşil yanıyor. Ancak sürücülerin önemli bir kısmı aracını yayaların üzerine sürüyor. Yayaları bekleyenlerin arkasındakilerse ellerini kornadan çekmiyor. Allah aşkına, direksiyona geçerken aklınızı nerede bırakıyorsunuz?
Yayaların üzerine araç sürmek ya da insanları kornayla taciz etmek için nasıl bir psikoloji içinde olmak gerekiyor? Aynı durum başınıza gelse, sürücülere nasıl tepki verirsiniz acaba? Saygı gösterme ve empati yapma zamanınız gelmedi mi?

HALİT BOLKAN