Hatay'da Kayı damgalı mezar taşları bulundu

Hatay'ın Hassa ilçesindeki 17 Türkmen mezarlığının en büyüğü Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda Kayı Boyu'nun sembolünün olduğu mezar taşları bulundu.

Giriş Tarihi 13 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 13 Nisan 2016, 17:54
Hatay’da Kayı damgalı mezar taşları bulundu

İÇİNDEKİLER

Hatay Arkeoloji Müzesinde görevli arkeolog Demet Kara, yaptığı açıklamada, Hassa ilçesi Aktepe Mahallesi'ndeki Karapınar Türkmen Mezarlığı'nda 2014 yılı kasım ayından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle temizlik ve koruma çalışmaları yaptıklarını, bölgede Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sanat Tarihi bölümünün de bilimsel faaliyet yürüttüğünü kaydetti.



"DAMGALAR O BOYLARIN KENDİ KİMLİĞİNİ ANLATAN İŞARETLERDİR"

Mezarlık alanlarının yaşanan kültürün tapuları olduğunu ifade eden Kara, şöyle devam etti:

''Mezarlık alanında tespit edilmiş kültür bölümleri o insanların, medeniyetin burada yaşadığının bir ispatıdır. Burası bölgenin en büyük mezarlığı, yüzeysel bakıldığında ot ve çalılarla kaplıydı. Değişik boylara ait damgalar gördük. Damgalar o boyların kendi kimliğini anlatan işaretlerdir. Burada Orta Asya'dan kopup gelen Türkmen boylarının damgalarını, sembol ve işaretlerini tespit ettik. Şu an çalışma devam ettiği için daha çok boyların işaretlerini bulacağımızı düşünüyoruz. Kısa süre önce Kayı Boyu'nun damgalarını tespit ettik. Kayı Boyu'nun damgasının yer aldığı mezar taşlarını bulduğumuz için bu bölgenin, Halep beyinin, Kayı beyi Süleyman Şah'a oturma izni vermiş olduğu bölge diye düşünüyoruz. Şu an gündemde olan Diriliş Ertuğrul dizisinden de takip ettiğimizde bu bölgenin onların yurtlukları olduğunu anlıyoruz. Kayı işaretli damgalı taşları bulduğumuz için bu coğrafyada Kayı Boyu yerleşti ve Islahiye'ye doğru oba oba sürekli yerleşmelerini devam ettirdiler.''