Lacivert 'Tehdit' sayısıyla raflardaki yerini aldı!

Lacivert Dergi, Nisan ayında çıkardığı 23. sayısı 'Tehdit' ile, tehditlerin çeşitleri, hayatımıza etki eden tehditlerin neler olduğu, gündemimize yeni giren sosyal medya tehditleri ve Türkiye’ye yönelik terör tehdidi gibi konular üzerinden tehdit meselesini derinlemesine irdeliyor.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2016, 00:00 Güncelleme 05 Nisan 2016, 15:16
Lacivert ’Tehdit’ sayısıyla raflardaki yerini aldı!

İÇİNDEKİLER

Lacivert Dergi 23'üncü sayısı ile raflarda yerini aldı. Nisan sayısında 'Tehdit' dosyasıyla çıkan Lacivert, konuyu farklı açılardan ele alarak çok yönlü bir okuma imkânı sunuyor. Tehditlerin çeşitleri, hayatımıza etki eden tehditlerin neler olduğu, gündemimize yeni giren sosyal medya tehditleri ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidi gibi konular üzerinden tehdit meselesine derinlemesine bir bakış sunan dosyada, alanında uzman pek çok ismin makalesi ve röportajı yer alıyor.

ŞEYTAN TAŞLAMAKTAN SALAVAT GETİREMİYORUZ
SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun'la yapılan dosya röportajında, Türkiye'ye yönelik tehditlerin nedenleri ve ülkeye etkileri konuşuluyor. Tehdit ortamında kalıcı bir şeyler ortaya konulamadığını, sadece tehditleri savmakla uğraşıldığını söyleyen Altun, terör tehdidinin küresel boyutlarına ve Türkiye'de ne amaçlandığına değiniyor.

İSLAMCILAR DEVLETLEŞTİ Mİ?
İslamcıların geçmişten bugüne devletle olan ilişkisini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsında ülkeye yöneltilmiş tehditleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin Türkiye için ne ifade ettiğini, Erdoğan'ın siyaset anlayışını detaylı bir şekilde anlatan Fahrettin Altun, her şeye rağmen Türkiye'de işlerin yolunda olduğunu vurguluyor: "Türkiye'de işler yolunda. İktidar ilişkileri yerli yerine oturuyor ve oturdukça buna itiraz edenlerin tabii ki sayısı artıyor, çeşitleniyor. Uluslararası alanda kendilerine daha yakın isimler buluyorlar ama o isimler zaten hep vardılar."

TERÖR SÖYLEMİNİN ÇOCUKLARA ETKİSİ BÜYÜK
Çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ile yapılan röportajda ise terör haberlerinin ve tehdit algısının çocuklar üzerinde nasıl etkiler bıraktığı, terör eylemlerine katılan gençlerin bu yola nasıl girdikleri konuşuluyor. "Hiçbir hareket, terör de dâhil olmak üzere, kişinin kendi psikolojik durumundan bağımsız değildir" diyen Öztürk, çocukların terör tehdidini yetişkinler gibi algılamadığını, yetişkinler kadar çok ihtimal düşünemeyen çocuğun bu ortamdan çok daha fazla etkilendiğini belirtiyor. Merhamet, paylaşım gibi duyguların bugünün çocuklarında eksik kaldığını da söyleyen Öztürk, her çocuğun mülteci kamplarını görmesi gerektiğini vurguluyor.

BİZE TEHDİTLE DEĞİL TEKLİFLE GELİN!
Lacivert'in 'Tehdit' sayısında, konunun farklı noktalarını ele alan pek çok makale, analiz, inceleme, röportaj ve söyleşi yer alıyor. Meryem İlayda Atlas'ın 'Beklersem burada çürüyeceğim' başlıklı anlatısı; Gökhan Ergür'ün 'Uzlaşılamayan terör tanımı' başlıklı makalesi; Cengiz Alğan'ın 'Sistematik kötülüğün zavallılığı' başlıklı incelemesi; Fatmanur Altun'un 'Özgürlük ne güzel şey!' başlıklı yazısı; Kılıç Buğra Kanat'ın 'Terörün öncelikli hedefi: Türkiye' başlıklı makalesi; Mustafa Akar'ın 'Teklif değil, tehdit!' başlıklı yazısı; Birol Biçer'in 'İçimizdeki gerçek tehdit: Nefs' başlıklı analizi; Zeynep Bayramoğlu'nun 'Bu işin can verenleri ile konuşanları farklı!' başlıklı Diyarbakır izlenimleri; Orkun Elmacıgil'in 'Tüyler ürpertici yalınlık' başlıklı makalesi; Raşir Ulaş'ın 'O fotoğrafa alışmayacağız!' başlıklı yazısı; köşe yazılarından, gazete manşetlerinden ve sosyal medya paylaşımlarından oluşan 'Kara Sayfa' bölümü; dünya tarihinden önemli tehdit olaylarının derlendiği 'Tehditli dünya haritası' Lacivert 'Tehdit' sayısında okunabilecek.

MERKEZ MEDYA ÇÖP EV GİBİ!
Lacivert Tehdit sayısında dosya dışı bölümler, gündeme dair analizler, röportajlar ve makaleler de yer alıyor. 'Türkiye Günlüğü' sayfalarında günümüzün en önemli sorunlarından biri haline gelen 'sosyal medya' meselesi ele alınıyor. Ali Murat Kırık, Pınar Kandemir ve Ali Murat Yel, sosyal medyada tehdit ve şiddet konusunu sosyolojik olarak ve dünyadaki örnekleriyle karşılaştırarak yorumluyor. Lacivert'in odak grup toplantısı olarak hazırladığı 'İkna Odası' konuşmalarında ise bu ayın konusu medya. İkna Odası toplantısında, deneyimli medya yöneticileri bir masa etrafında medyanın sorunlarını tartışıyor, siyasal ve toplumsal meseleleri analiz ediyor. Katılımcılar, merkez medyanın çöp ev gibi olduğunu, insan kaynağını yenileyemediğini ve bu nedenle de gazeteciliğin en temel prensiplerini uygulamada sınıfta kaldığını vurguluyorlar.

GEZİ YAZISI NASIL YAZILMAZ?
Lacivert Nisan sayısında yer alan diğer makale ve söyleşilerden bazıları: Kaya Genç'in gezi yazılarının bugün sosyal medya aracılığıyla nasıl değişime uğradığını anlatan 'Bir bilen anlatıyor: Gezi yazısı nasıl yazılmaz?' başlıklı yazısı; Samed Karagöz'ün 'Vincent van Gogh'un Türkçe çeviriyle imtihanı' başlıklı eleştirisi; Yaylagül Ceran Karataş'ın 'Şehir, beden ve kötülük' başlıklı makalesi; Güven Adıgüzel'in 'Bir uzlaşılmaz olarak Malcolm X' başlıklı incelemesi; Hüsrev Hatemi'nin 'Bireysel ve toplumsal tehdit' başlıklı yazısı; Contemporary İbrahim Efendi'nin 'Yedi nehrin hikâyesi' başlıklı maceraları; H. Sena Kural'ın 'Hakikatin peşindeki şair: Hz. Hansa' başlıklı portre yazısı; ebru ustası Gülsemin Velidedeoğlu'nun yer aldığı 'Yüz Yüze' bölümü; hikâyeci Nilgün Bıyıklı ile yapılmış bir söyleşi ve son kitabı Bulaşık Suyundaki Çay Kaşığı üzerine kısa bir değerlendirme; Raşit Ulaş'ın şubat ayı gündemini değerlendirdiği 'Türkiye Manzara' sayfaları; Birol Biçer'in hazırladığı 'Dünyadan Portreler' ve 'Dünyadan Haberler' bölümleri.

Ayrıca iyi şeyler yapmak için fırsatlar sunan İyi Şeyler Ajandası, Twitter sayfaları, kitap tanıtım sayfaları, Nisan ayı etkinlik ajandası gibi daha pek çok yazının, makalenin, hikâyenin ve haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 23'üncü sayısında okurunun karşısına yine dolu dolu içerikle çıkıyor.