Lacivert Dergisi yeni sayısında Osmanlı'yı ele aldı

Lacivert Dergisi, Mart sayısında Osmanlı dosyasını ele aldı. Ünlü tarihçilerle yapılan röportajlarda 'Osmanlı bizim neyimiz olur?' sorusunun cevabı arandı.

Giriş Tarihi 04 Mart 2016, 00:00 Güncelleme 04 Mart 2016, 14:15
Lacivert Dergisi yeni sayısında Osmanlı’yı ele aldı

İÇİNDEKİLER

Lacivert Dergi 22'nci sayısı ile raflarda yerini aldı. Mart sayısında 'Osmanlı' dosyasıyla çıkan Lacivert, tarih merakımızı masaya yatırıyor. Mehmet Genç, İsmail Kara, Erhan Afyoncu, Yavuz Selim Karakışla, Feridun Emecen, Zekeriya Kurşun ve Fatih Andı ile yapılan röportajlarda 'Osmanlı bizim neyimiz olur?' sorusunun cevabı aranıyor ve tarihe bakışımız sorgulanıyor.

Osmanlı hangi geleneğin devamıydı? Osmanlı bizden dindar mıydı? Ecdat algımızda ne gibi sorunlar var? Popüler diziler tarih bilincimize nasıl etki ediyor? Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı'nın neyi olur? Osmanlı Devleti'nin tarihini biliyoruz ama toplumun tarihini biliyor muyuz? gibi sorularla konuyu farklı açılardan ele alarak çok yönlü bir okuma imkânı sunan dergide, alanında uzman pek çok ismin makalesi ve röportajı yer alıyor.

TARİH BİZİ ZEHİRLİYOR MU?

Zeynep Bayramoğlu'nun Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile yaptığı röportajda, Osmanlı ve bugünün Türkiye'si arasındaki bağlar tartışılıyor. "Türkiye'nin durumu üç dört nesildir zengin olan bir ailenin bir anda fakirleşmesi gibi" diyen Afyoncu, yaşanan bu travma karşısında sağlıklı analiz yapamadığımızı vurguluyor: "Bir tarihçi olarak ben şunu görüyorum: Tarih bizi zehirliyor. Çünkü tarihe bakıyorsun çok kuvvetli bir devletin var, geçmişinde coğrafyalara hükmetmişsin, çevrendeki bölgeye tesir etmişsin, bir şeyler yapmak istiyorsun sen de. Beyin emir veriyor, vücut yapamıyor. Osmanlı'nın yaptığı şeyleri yapabiliriz zannediyoruz ama yapamıyoruz. Arada çok büyük bir kuvvet farkı var ama tarihin bize yüklediği bazı sorumluluklar da var."

KENDİMİZİ YÜCELTMEK İÇİN DEĞİL DÜZELTMEK İÇİN TARİH BİLMELİYİZ
Mehmet Genç ise Osmanlı'da ekonomi sistemini ve tarihçiliğimizin zayıf yönlerini anlattığı röportajda, "Kendi tarihimiz diye kendimize yontarak değil, olup bitenleri çıplak aklın ve ilmin gerektirdiği şekilde analiz ederek anlamamız lazım. Bu çok zor bir iştir. Biz henüz yapmadık, yapamıyoruz" diyor. Tarihçiliğimizi hiç beğenmediğini de vurgulayan Genç, Osmanlı'yı yüceltmek için yapılan çalışmaların bir fayda sağlamayacağını belirtiyor.

ŞU OSMANLI BİR ŞAHANE!
Lacivert'in 'Osmanlı' sayısında, konunun farklı noktalarını ele alan pek çok makale, analiz, inceleme, röportaj ve söyleşi yer alıyor. Meryem İlayda Atlas'ın 'Anakronizm bizim neyimiz olur?' başlıklı makalesi; Mustafa Akar'ın 'Hepimiz tarihçiyiz!' başlıklı yazısı; Fatmanur Altun'un 'Şu Osmanlı bir şahane!' başlıklı analizi; Said Yavuz'un 'Şeyh Gâlib'in evinin izinde' başlıklı yazısı; Gökhan Ergür'ün 'Eski İstanbul'un sözde şövalyeleri: Külhanbeyleri' başlıklı incelemesi; Nagihan Haliloğlu'nun 'İngilizlerin Osmanlısı: Çokkültürlülük ve entrika' başlıklı makalesi; tarih algımızın oluşmasında önemli bir yeri olan eserlerin günümüzdeki halini masaya yatıran 'Osmanlı mirası bizim neyimiz olur?' başlıklı araştırma Lacivert 'Osmanlı' sayısında okunabilecek.

VİRÜSLER BİYOLOJİK SİLAH OLARAK MI KULLANILIYOR?
Lacivert Osmanlı sayısında dosya dışı bölümler, gündeme dair analizler, röportajlar ve makaleler de yer alıyor. 'Türkiye günlüğü' sayfalarında son yılların en önemli küresel sorunlarından biri haline gelen virüsler konusu ele alınıyor. Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Kerem Kınık, mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. O. Şadi Yenen ve Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sarp, virüslerin neden ve nasıl yayıldıklarını, biyolojik silah olarak kullanılıp kullanılamayacaklarını ve virüslerden korunmanın yollarını anlatıyorlar.

KADINLARIN 28 ŞUBAT'I DEVAM EDİYOR!

Lacivert'in 'İkna Odası' başlıklı odak grup toplantılarında ise bu ay 28 Şubat konuşuluyor. 28 Şubat'ta ve sonrasında hep çalışmış, o ortamı gazeteci olarak solumuş bir grup gazeteci kadınla, "O günlerden bugünlere neler kaldı, o günlerde neler yaşandı ve bugünün 28 Şubat'ında neler var?" sorusu etrafında 28 Şubat'tan bugüne değişenler ve değişmeyenler konuşuluyor.

CONTEMPORARY İBRAHİM EFENDİ ZEUS'UN DÜĞÜNÜNDE

Lacivert Mart sayısında yer alan diğer makale ve söyleşilerden bazıları: Haşmet Babaoğlu ile '3 soru 3 cevap' bölümü; Hüsrev Hatemi'nin 'Osmanlı geçmişimiz silinir mi?' başlıklı yazısı; Turgay Bakırtaş'ın Eduardo Galeano'nun Aynalar kitabını konu alan 'Hiç kimse olamamışların tarihi' adlı makalesi; Bünyamin Esen'in Inarrutu'nun son filmi Diriliş üzerine yazdığı 'Aylan bebekten Hugh Glass'a, medeniyete sığınanların ve ondan kaçanların öyküsü' başlıklı incelemesi; Modern Don Kişot Contemporary İbrahim Efendi'nin 'Zeus'un düğünü ve Medayin şehrinin inşası' başlıklı macerası; Samed Karagöz'ün Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Merkezi'nin hazırladığı yıllığın eleştirisini yaptığı, Tuğba Çınarlı'nın da Türkiye'de Fotoğrafa Modern ve Çağdaş Yaklaşımlar isimli kitabı eleştirdiği 'Pusula' bölümü; Esra Yerebakan'ın "Ülkemizin sekizinci bölgesi" gibi dediği Bosna Hersek gezi yazısı; Resmiye Özel'in hazırladığı 'Türkiye Manzara' sayfaları; Sena Kural'ın şair Emel Özkan'ın hikâyesini anlattığı 'Yüz yüze' bölümü; Seval Şahin'in Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir kitabıyla ilgili bir inceleme ve Halil İbrahim İzgi'nin Cüda romanı üzerine kısa bir değerlendirmenin ve yazarla kısa bir söyleşinin yer aldığı kitap sayfası; Birol Biçer'in hazırladığı 'Dünyadan portreler' ve 'Dünyadan haberler' bölümleri.

Ayrıca iyi şeyler yapmak için fırsatlar sunan İyi Şeyler Ajandası, Twitter sayfaları, kitap tanıtım sayfaları, Mart ayı etkinlik ajandası gibi daha pek çok yazının, makalenin, hikâyenin ve haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 22'nci sayısında okurunun karşısına yine dolu dolu içerikle çıkıyor.