Lacivert ‘Bağımlılık’ sayısıyla çıktı!

Lacivert Dergi 21’nci sayısı ile raflarda yerini aldı. Şubat sayısında ‘Bağımlılık’ dosyasını açan Lacivert, konuyu farklı açılardan ele alarak çok yönlü bir okuma imkânı sunuyor.

Giriş Tarihi 05 Şubat 2016, 00:00 Güncelleme 05 Şubat 2016, 16:41
Lacivert ‘Bağımlılık’ sayısıyla çıktı!

İÇİNDEKİLER

Lacivert Dergi 21'nci sayısı "Bağımlıklık" ile raflarda yerini aldı. Hayatımızı etki altına alan bağımlılıkların neler olduğu, bağımlılıkların çeşitleri, nedenleri, gündemimize yeni yeni giren modern bağımlılıklar gibi konular üzerinden bağımlılık meselesine derinlemesine bir bakış sunan dosyada, alanında uzman pek çok ismin makalesi ve röportajı yer alıyor.

BAĞIMLILIK İNSANIN KENDİSİNDEN ÜMİDİ KESMESİDİR
Bağımlılık deyince sadece madde bağımlılıklarını mı anlamalıyız? Bağlılık ve bağımlılık arasındaki farkları nasıl tanımlayacağız? Her alışkanlık aynı zamanda bir bağımlılık mıdır? Sorularından yola çıkılarak hazırlanan dosya röportajında, özellikle internet bağımlılığı üzerine çalışmalarıyla tanınan klinik psikoloğu Mehmet Dinç, bağımlılığın insanın kendisinden ümidi kesmesi anlamına geldiğini anlatıyor. Mustafa Akar ve Beytullah Çakır'ın hazırladığı röportajda, bağımlılık oluşumunu engellemek için manevi gelişime önem verilmesi gerektiğini söyleyen Dinç, "Kanaat, tefekkür, tevekkül, vefa, teşekkür, merhamet… Bunlara yeniden sahip olunduğunda hayatta bağımlı olunacak boşluğa yer kalmaz" diyor.

KOLEKSİYON YAPMAK İÇİN AŞK VE PARA LAZIM
Türkiye'nin en önemli koleksiyonerlerinden Mehmet Çebi ile yapılan röportajda ise koleksiyon yapmanın zamanla nasıl bir tutkuya dönüştüğü konuşuluyor. Koleksiyon yapmak için aşkın yanında bugün para da gerektiğini belirten Çebi, sanatın yatırım aracı olarak görülmesine karşı çıkarken, sanat eserinin de, o eseri seven kişiye gitmesi gerektiğini söylüyor.

CİHANGİR'DE TÜM TRAVMATİKLER BİR ARADA
Zeynep Bayramoğlu'nun ünlü oyuncu Haluk Piyes'le bağımlılıklar üzerine yaptığı söyleşide, Piyes'in bağımlılıkla ilgili mücadelesi konuşuluyor. Çeşitli seminerlerde veya gençlik aktivitelerinde konuyla ilgili fikrine danışılan bir isim olan Piyes, bağımlılıklarla neden ilgilendiğini, bunlardan kurtulmanın yollarını anlatıyor ve oyuncular olarak kendilerinin de narsisizm hastası olduklarını söylüyor: "Sanat dediğiniz platformda bütün travmatikler bir aradayız aslında ve tedavi olmaya çalışıyoruz. Nasıl? Bir şey yapıyoruz, bizi sevin diyoruz, tatmin olmaya çalışıyoruz ve kendimizi göstermeye çalışıyoruz."

HEPİMİZ KENDİMİZİN BAĞIMLISIYIZ!
Lacivert'in 'Bağımlılık' sayısında, konunun farklı noktalarını ele alan pek çok makale, analiz, inceleme, röportaj ve söyleşi yer alıyor. Sema Türk'ün hazırladığı 'Modern bağımlılıklar' listesi; Fatmanur Altun'un 'Kadınlar Venüs'ten, erkekler Mars'tan, peki ya çocuklar?' başlıklı makalesi; Gökhan Ergür'ün 'Şeyhim bana prozac verdi' başlıklı yazısı; İsmini vermek istemeyen Amerikalı eski bir alokoliğin 'Alkoliktim ama aslında ruhen iflas etmiştim' başlıklı itirafları; Ahmet Gedik'in 'Fasit bir girdap: Sanal bağımlılık' başlıklı incelemesi; Mustafa Akar'ın 'Vakte namazla bağlanmak' başlıklı makalesi; Alper Gencer'in 'Hepimiz kendimizin bağımlısıyız' başlıklı yazısı; Güven Adıgüzel'in Zeki Demirkubuz'un Kader filmini incelediği 'Aşka karşı tezler: Müptelanın anlam arayışı' başlıklı yazısı; Tuba Kaplan'ın 'Kitap sevgisinin başlayıp da bitmediği yer' başlıklı makalesi; Yağız Gönüler'in 'Müzik ruhun bağımsızlığıdır' başlıklı incelemesi Lacivert 'Bağımlılık' sayısında okunabilecek.

DIŞA BAĞIMLILIK DEVAM EDECEK Mİ?
Lacivert Bağımlılık sayısında dosya dışı bölümler, gündeme dair analizler, röportajlar ve makaleler de yer alıyor. Beytullah Çakır'ın hazırladığı'Türkiye günlüğü' sayfalarında Türkiye'nin en önemli sorunlarından olan 'dışa bağımlılık' meselesi ele alınıyor. Ercan Yıldırım, Sadık Ünay, Arzu Akalın ve Kılıç Buğra Kanat, Türkiye'nin kültür, dış politika, teknoloji ve ekonomi alanlarındaki dışa bağımlılığını konuşuyor. Uzmanlar, geçmişle bugünü mukayese ederek bağımlılığımızın hangi noktada olduğunu gösteriyor.

İSLAM'DA MEZHEP TARTIŞMALARI NASIL BAŞLADI?
Lacivert Şubat sayısında yer alan diğer makale ve söyleşilerden bazıları:

Prof. Dr. Ekrem Demirli'nin İslam'da mezhep tartışmalarının kökenini anlattığı ve tartışmaların bugününe değindiği 'Kadimi güncele kurban etmek ve mirası anlamamak' başlıklı makalesi; Haşmet Babaoğlu ile 3 soru 3 cevap bölümü; Nagihan Haliloğlu'nun kaleminden Adam Curtis imzalı Acı Göl filminin incelemesi; Modern Don Kişot Contemporary İbrahim Efendi'nin Osmanlı'nın kuruluş yıllarında geçen 'Cirit oyunları' başlıklı anıları; Resmiye Özel'in Ocak ayı gündemini işlediği 'Türkiye manzara' bölümü; Hüsrev Hatemi'nin 'Âşığa tan etmek olmaz, müpteladır neylesin?' başlıklı yazısı; Samed Karagöz'ün 'Matrakçı Nasuh' ve 'Banksy' sergilerinin eleştirisini yaptığı, Tuğba Çınarlı'nın da Can Yayınları'nın 2015 almanağını eleştirdiği 'Pusula' bölümü; Turgay Bakırtaş'ın Vecihi Hürkuş'un anılarından yola çıktığı 'Semaya müptela bir çılgın' başlıklı incelemesi; Sena Kural'ın foto muhabir Elif Öztürk'ün hikâyesini anlattığı 'Yüz yüze' bölümü; Birol Biçer'in hazırladığı 'Dünyadan portreler' ve 'Dünyadan haberler' bölümleri; Said Yavuz'un Burkina Faso'yu anlattığı gezi yazısı; Elyesa Koytak'la yapılan kısa bir söyleşi ve ilk şiir kitabı Hicretsizlik üzerine bir değerlendirme; Fatma Toksoy'un 'Büyülü ot: Çay' başlıklı incelemesi; Lacivert ekibinin AVM'lerde yaptığı kısa bir gezi ve bu gezinin notları.

Ayrıca iyi şeyler yapmak için fırsatlar sunan İyi Şeyler Ajandası, Twitter sayfaları, kitap tanıtım sayfaları, Şubat ayı etkinlik ajandası gibi daha pek çok yazının, makalenin, hikâyenin ve haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 21'inci sayısında okurunun karşısına yine dolu dolu içerikle çıkıyor.