İşte Emek Sineması'nın yeni hali

Gezicilerin ve hükümet düşmanı tiyatrocuların "Yıkılıyor" diye yaygara kopardığı Emek Sineması'nın yeni hali tarihi sinemanın hiç de sanıldığı halde olmadığını gözler önüne seriyor.

Giriş Tarihi 07 Ocak 2016, 00:00 Güncelleme 07 Ocak 2016, 09:33
İşte Emek Sineması’nın yeni hali

İÇİNDEKİLER

1924'te Beyoğlu Melek Sineması olarak açılan Cumhuriyet döneminin ilk sinema salonlarından Emek Sineması'nın yeni hali basınla paylaşıldı.

Yıkımdan önce sökülen sinemanın içerisindeki süslemeler yerine yerleştirildi. Fotoğraflarda yeni Emek Sineması'nın orijinalliğini koruduğu görünüyor.



Emek Sineması 1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçmiş, son olarak 2000 yılında koltukları ve ses düzeni yenilenerek, yeni açılan modern sinemalarla yarışacak bir teknolojiye kavuşmuştu ancak sinema binası, 20 Mayıs 2013 tarihinde tamamen yıkılmıştı.



Yirmi yılı aşkın süre İstanbul Film Festivali'ne ve 2002 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenmeye başlanan Film Ekimi etkinliğine de ev sahipliği yapmış olan sinema salonu, 2009-2010 sezonunda kapalı kalmıştı.



EMEK SİNEMASI'NIN TARİHİ
Emek Sineması'nın bulunduğu bina, sinema olmadan önce başka amaçlarla kullanılmıştı. 1884'te mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve ilk kez "Club des Chasseurs de Constantinople" (İstanbul Avcılar Kulübü) olarak açılan bina daha sonra Strangali'nin Rum Atletik Jimnastikhanesi, ardından 1909'da "Nouveau Cirque" (Yeni Sirk) ondan sonra da "Skating Palace" (Tekerlekli Paten Pisti ve eğlence merkezi)'a ev sahipliği yapmıştır. 1918 yılında ise "Yeni Tiyatro" olarak kapılarını yeniden açmış, 1924 yılının sonuna gelindiğinde de "Melek Sineması" olmuştur. Varlık vergisi yıllarında (1940'lar) bina ve külliyesi belediye tarafından satın alınmış 1957'de Emekli Sandığı'na ihale edilmiştir.Emek Film'in de sahibi olan Emekli sandığı yenilediği sinemanın adını "Emek Sineması" olarak değiştirmiştir.[1]. Daha sonra geçersiz sayılacak olan Türkiye'deki ilk güzellik yarışması, 1926 yılında burada düzenlenmiş ve yarışmayı sinemanın yer göstericisi Araksi Çetinyan kazanmıştır.