İpeğin sanatla buluşması

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde, iğne oyacılığını yeniden canlandırmak amacıyla Halk Eğitim Müdürlüğünce açılan kursta, ipek böceklerinden elde edilen kozalar ipe dönüştürülüp işlenerek yöresel ürünler hazırlanıyor.

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 20 Ağustos 2015, 12:49
İpeğin sanatla buluşması

İÇİNDEKİLER

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, unutulmaya yüz tutan ipek iğne oyacılığını yeniden canlandırmak amacıyla açtığı üç aylık kursta 15 kişiye eğitim verdi. İğne oyasıyla hazırlanan yöresel ürünler daha sonra satışa sunuldu.

Kursiyerlerin ipek böceğinden elde edilen ipekle çalışması için Bursa'dan getirilen 50 bin kurtçuk, ipek böceği kozalarına dönüşene kadar dut yapraklarıyla beslendi.

Mudurnu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Akalın, yaptığı açıklamada, kursta suni ipek yerine gerçek ipek kullanmak istediklerini belirterek, "Bunun için ipek böceği kurtçukları getirttik Bursa'dan. Gelen kurtçukları yetiştirmeye başladık ve 45 günün sonunda ipek böceği kozalarını elde ettik" diye konuştu.

Akalan, Mudurnu'da daha önceleri yapılan bir çalışmayı tekrar ilçeye kazandırmak istediklerini ifade ederek, "İpek böceği kozalarından alınan ipler Mudurnu yöresine ait iğne oyaları yapımında kullanılacak. Amacımız, Mudurnu iğne oyalarını Türkiye genelinde tanıtmak, bunun yanında önceden yetiştiriciliği yapılan ipek böceğinin ilçemizde yeniden canlandırılmasını sağlamaktır" değerlendirmesinde bulundu

Kurs eğitmeni Fatma Bozkurt ise Mudurnulu bayanların yoğun isteği üzerine iğne oyacılığı kursunu açtıklarını ifade ederek, "Kullanacağımız ipek için kurtçuklar getirildi. Bunları dut yaprakları yedirerek kendimiz besledik ve kozalarını sardırdık. Güzel ve ince iş olan oyaların, öz ipek ile yapılmasını arzuladık. Zaten alıcı kişiler 'suni ipek mi yoksa orijinal mi' diye soruyorlar. Biz bu imajı kırdık. Kendi özüne dönerek, öz ipek ipliği kendimiz imal ettik. Oyaları ipek iplik ile yapıyoruz. Gelecek yıl ipekçiliği daha çok geliştirip, ipek ipliğini piyasaya sürmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kursiyer Ümran Gürkan da açılan kurslar sayesinde birçok şeyi yeniden yapmayı öğrendiklerini anlatarak, "Bu kursta öğrendiklerimizle özümüze dönmüş olduk. İpek böceğiyle kendi oyalarımızın ipeğini de imal ettik. Her evde bayanların, kızlarının çeyizlerinde bu oyalar mevcuttur. Öz ve öz ipek iplikten olması daha da kıymetli olduğu anlamına gelmektedir" dedi.