Lacivert ‘Aşk’ özel sayısıyla çıktı!

Lacivert Dergi 15’inci sayısı ile raflarda yerini aldı. İki aylık özel sayı olarak ‘Aşk’ dosyasıyla çıkan Lacivert, Temmuz ve Ağustos ayları boyunca bayilerde olacak.

Giriş Tarihi 07 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 07 Temmuz 2015, 16:57
Lacivert ‘Aşk’ özel sayısıyla çıktı!

İÇİNDEKİLER

'Aşk'ın ne olduğu, nasıl geliştiği, geçmişte ve günümüzde algılanış biçimlerindeki farklılaşma gibi temel noktalardan hareketle yazılan makaleler ve yapılan röportajlar, aşk konusunda kapsamlı bir içerik sunuyor. Lacivert 'Aşk' özel sayısında, sevdiklerinize göndermeniz için derginin yanında bir de mektup hediye ediyor.

İNSANLARIN ÇOĞU SEVGİLİYE DEĞİL HEYECANA ÂŞIK
Lacivert, aşk konusunu tartışmaya aşkın bilimsel açıklamasıyla başlıyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Dr. Sinan Canan ile yapılan röportaj, aşk denilen duygunun bilimsel olarak ne anlama geldiğini soruşturuyor. Fizyoloji doktoru olan ve sinirbilim alanında çalışmalar yapan Sinan Canan, aşkın beyinde meydana getirdiği değişimleri, beynin aşk sürecinde verdiği tepkileri ve nedenlerini bilimsel olarak açıklıyor. Aşkın birkaç evreden oluştuğunu söyleyen Canan, ilişkinin başlarındaki heyecanlı dönem aşıldıktan sonra aşkta farklı bir safhaya geçildiğini ancak çiftlerin bunu 'aşkımız bitti' diye yorumladıklarını, bunun da aslında insanların çoğunun sevgiliye değil, aşkın ilk safhalarındaki o heyecana âşık olmalarından kaynaklandığını belirtiyor. "Aşk, insan ruhunu değiştiren ve dönüştüren yegâne güçtür" diyen Canan, günümüzde gerçek aşka çok sık rastlanmadığını da vurguluyor.

SEVMENİN YOLU BİLMEKTEN GEÇER
Sultan Işık'ın İskender Pala ile yaptığı röportajda ise Hz. Peygamber aşkı konu ediliyor. "Sevmek için bilmek gerekir" diyen Pala, Hz. Muhammed'in (sav) doğru ve yeterli biçimde anlatılamadığını belirtiyor. "Ashabı, Resulullah'ın yüzüne bakamazdı… Çünkü gözleri kamaşırdı. Bugün Hz. Muhammed'in adı anıldığında salavat getirmekten aciz bir topluma dönüştük ama Hz. Peygamber'i sevdiğimizi söylüyoruz" diyen Pala, Hz Peygamber'i öğrenmenin sevmeyi, sevmenin de Müslümanların içinde olduğu hazin durumun sonunu getireceğini anlatıyor.

İLK GÖRÜŞME MAĞDURLARI!
Lacivert'in 'Aşk' sayısında en çok dikkat çeken bölümlerden birisi, evlilik görüşmelerini anlatan yazılar. Mizahi bir dille bu ilk görüşmeleri yorumlayan yazılar hem erkek gözünden hem de kadın gözünden aktarılıyor ve böylece iki tarafın da beklentileri ortaya konulmuş oluyor. Dergide, görücü usulü evlilik yapmak için yola çıkan bir genç kızın bu süreçte neler yaşadığı, ne gibi teklifler aldığı gibi konulara değinen iki yazı ve erkeklerin bu süreçte neler yaşadıklarını, neler beklediklerini anlatan bir yazı yer alıyor.

AŞKI HER AÇIDAN YORUMLAYAN YAZILAR
Lacivert'in 'Aşk' sayısında alanında uzman pek çok kişinin makaleleri ve röportajları yer alıyor. Dosyadaki yazılarda aşkın çeşitli yönleri incelenirken, dünden bugüne yaşanan değişim ve aşkın asıl manası ve gayesi öne çıkarılıyor.

Edebiyatçıların aşkları ve aşk mektupları; İngiltere'den yayılarak tüm dünyayı kasıp kavuran aşk romanları furyası; tasavvuf büyüklerinin aşk hakkındaki görüşleri; diktatörlerin aşkları; modern zamanlarda aşkın bir metaya dönüştürülmesi; Batı düşüncesinde aşkın yorumlanışı; evlilik sürecinde aşkın nasıl biçim değiştirdiği; pop şarkılarında sevgiliye hitap; klasik aşk romanlarındaki âşık-maşuk farklılıkları; aşka adanan ünlü eserler ve daha pek çok konu, Lacivert 'Aşk' sayısında.

Ayrıca, Haşmet Babaoğlu'yla '3 soru 3 cevap' bölümü, Nagihan Haliloğlu'nun Hiroshima Mon Amour filmini anlattığı 'Aşk, senin adın Hiroşima' başlıklı sinema yazısı, Zeynep Gökgöz'ün modern sanat eserlerini aşka yaklaşımları açısından ele aldığı eleştiri yazısı, Esra Yerebakan'ın 'Kırık Kalpler Müzesi'ni anlattığı Zagreb gezi yazısı, Contemporary İbrahim Efendi'nin Kosova seyahati notları, Turgay Bakırtaş'ın Andre Maurois'in İklimler romanını incelediği kitap eleştiri yazısı da bu ay Lacivert'te okunabilecek. Bu ay Kısa Cevap bölümünde Nermin Tenekeci, Yüz Yüze bölümünde ise Yeliz Koçer var. İyi şeyler yapmak için fırsatlar sunan İyi Şeyler Ajandası, kitap tanıtım sayfaları gibi daha pek çok yazının, makalenin, hikâyenin ve haberin yer aldığı Lacivert Dergi, 15'inci sayısında okurunun karşısına yine oldukça iddialı ve kaliteli içerikle çıkıyor. Lacivert'in 'Aşk' özel sayısı Ağustos sonuna kadar bayilerde olacak.