Erzurumlu kızların cirit tutkusu

Türkiye'yi etkisi altına alan karakışta Erzurumlu kızlar hafta sonu karla kaplı alanlarda at binip, cirit oynuyor. Kızlar, erkeklerle cirit yarışmalarında dört nala at koşturuyor.

Giriş Tarihi 23 Şubat 2015, 00:00 Güncelleme 23 Şubat 2015, 11:44
Erzurumlu kızların cirit tutkusu

İÇİNDEKİLER

Erzurum'da asırlardır devam eden cirit oyunlarına son yıllarda erkekler kadar kadınlar da ilgi gösteriyor. Kışın özellikle hafta sonları ilçe ve köylerde karla kaplı tarlalarda erkeklerle gösteri maçı yapan genç kızlar, atlarını dört nala sürüp, ciriti bir ok gibi fırlatıyor. 'Ata sporunda biz de varız' diyen Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 4'üncü sınıf öğrencisi Melike Ölmez, ciritle 3 yıl önce tanıştığını söyledi. Hafta sonlarını iple çektiğini belirten Melike Ölmez, "Annelerimiz kendi aralarında gün düzenlerken biz kızlar da cirit oynuyoruz. Karla kaplı zeminde atı dört nala sürüp rakibe cirit atıp isabet ettirmek gerçekten çok zor. Ama bir o kadar da zevkli. Tüm kadınların atasporumuz cirite sahip çıkmasını, ilgi göstermesini istiyoruz. Cirit kulüpleri kadın cirit takımları kuruyor. Buralara müracaat edebilirler" dedi.

Uzmanlar Atlı Spor Kulübü'nden bu yıl Osmanlı Atlı Spor Kulübü'ne transfer olduğunu ifade eden Melike Ölmez, "At binmek benim için gerçekten bir tutku. Sınav stresi ve günün koşturmacasından uzaklaşmak için en güzel yollardan biri, at binmek. Atlarla vakit geçirmek, onu tımar etmek, yıkamak gezintiye çıkmak terapi gibi geliyor bana. Cirit oynarken, atınızla beraber bir uyum içinde oluyorsunuz ve bu dengeyi yakalamak bence çok önemli. Çünkü ikinizden birinin yaptığı hata diğerini etkiliyor. Müsabakalarda at sizi bir anda göklere çıkarabildiği gibi bir anda yerle bir de edebilir. Ata bir kez binen artık kola kolay inmek istemiyor" diye konuştu.